BiH
0

Franjo Komarica: Papa će donijeti svjetlo u naš mrak

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica rekao je da dolazak pape Franje u Sarajevo 6. juna predstavlja dar svim stanovnicima BiH i da će njegova posjeta donijeti svjetlo u mrak koji obavija BiH.

"Još uvijek nemamo zeleno svjetlo Svete stolice da saopštimo sve pojedinosti papinog dolaska. Čekamo da nam dostave plan i program, pa ćemo tek onda moći nešto reći. Ono što je sigurno to je da će papa u Sarajevu, odnosno u BiH, boraviti jedan dan i da će imati četiri susreta sa vjernicima: glavni susret bit će na stadionu Koševo, potom sa pripadnicima katoličkog svećenstva u katedrali, zatim sa predstavnicima drugih vjeroispovijesti i na koncu sa mladima. Naravno, papa će se sresti i sa državnim predstavnicima", rekao je Komarica.

Papa dolazi, dodao je Komarica, svim stanovnicima jedne zemlje i on predstavlja moralni autoritet koji je, bez sumnje, vratiti vjeru u narod. Komarica se još jednom osvrnuo na položaj katolika u BiH, tvrdeći da je njihov položaj ravan onome u Siriji, Palestini ili Izraelu.

"Broj katolika u BiH se smanjuje. Na kraju prošle godine bilo ih je 10.000 manje nego koncem 2013. godine. Papa će zasigurno dati vrlo odmjerene i tačne poruke svima nama, posebno svećenicima. On je već rekao biskupima iz BiH koji su ga posjetili u Vatikanu da ne smijemo ostati zatvoreni u dvorištu svojih običaja, ma koliko oni bili lijepi. On je rekao da moramo pomagati svima koji su u nevolji", kaže Komarica.

Dodao je da se u BiH poštuje samo jedan zakon, a to je zakon - ćeifa. Državni službenici, naglasio je Komarica, ne dozvoljavaju građanima BiH jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na život u svojoj postojbini, svome zavičaju.

"Moramo pozivati političare i pitati ih šta rade i zašto ništa ne rade. Upozoravao sam godinama da je za prognanike glavni neprijatelj vrijeme, a s tim neprijateljem su radili i domaći i strani političari. Zato su mnogi i umrli čekajući. Sada imamo 4.000 katolika koji žele da se vrate, a meni kažu: para ima, ali nema političke volje. Samo tri posto međunarodne pomoći koja se slila u BiH otišlo je Hrvatima", rekao je Komarica.