{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Franjevački samostan priredio jedinstvenu izložbu slijepim i slabovidnima

F
31.1.2015. u 10:28
10
3
Franjevački samostan priredio jedinstvenu izložbu slijepim i slabovidnima
10
U duhu višestoljetne misije širenja znanja diljem BiH i šire, bosanski franjevci ovaj su put otišli i korak dalje u želji da ono stigne i do osoba kojima je to zbog različitih okolnosti onemogućeno. Tako su sinoć u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici priredili "Izložbu s povodom" namijenjenu osobama s invaliditetom, s fokusom na slijepe i slabovidne osobe.


Tim su gestom bosanski franjevci, odvajkada dobro znani čuvari bh. baštine, prvi put u BiH otvorili vrata svoga muzeja za ovu populaciju, s namjerom da se i njima omogući uvid u bogato kulturno-historijsko naslijeđe koje već stojećima brižno čuvaju u svom okrilju.

Ova taktilna izložba posebno je priređena da bi svi posjetioci mogli izložene eksponate dirati, uz prateću agendu uz svakoga od njih urađenu na Brajevom pismu.

Posjetilaca je u ovom samostanu sinoć bilo mnogo, članovi 20-ak društava iz cijele BiH - Zenice, Sarajeva, Travnika, Novog Travnika, Tuzle, Tešnja, Mostara, te Visokog, kao i štićenici Zavoda Bakovići-Drin i Centra u Novom Travniku.

Gvardijan Samostana fra Nikica Vujica u razgovoru za Fenu ističe da je izložba nastala kao rezultat učešća muzejskog kustosa ovog samostana fra Janka Ljubosa na seminaru u Zenici posvećenog dostupnosti muzeja osobama s invaliditetom.

"Stoga smo pokrenuli inicijativu da napravimo izložbu za slijepe i slabovidne osobe, ali i ostale osobe s invaliditetom koje dolaze u muzej. Ovim želimo skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom, te je izložba jedinstvena u BiH i šire. Za sada je privremena, ali planiramo ovoga ljeta postaviti stalnu izložbu namijenjenu ovoj populaciji. Također, u planu je i pravljenje malog lifta kako bi im pristup objektu bio omogućen", kazao je on.

Podvlači da su svi izloženi eksponati, njih oko 60, iz samostanskog muzeja i biblioteke.

Autorica izložbe i muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Marica Filipović ističe za Fenu da je samostanski muzej dobio poziv od Muzejskog društva Hrvatske da se priključi obilježavanju Noći muzeja, koji Hrvatska ovilježava zadnjeg petka u januaru. Tema Noći bila je "Nikola Tesla i znanost", ali kako je poziv došao kasno, u Samostanu su se odlučili za postavku izložbe namijenjene osobama s invaliditetom.

Podvlači da se zapravo radi o uvodnoj izložbi u pravu stalnu taktilnu izložbu u ovom muzeju, u skladu s muzeološkim odredbama. Navodi da je cilj posjetiocima s invaliditetom omogućiti da dožive bogatstvo izložbenih muzejskih postavki.

"To je vrlo vrijedan pokušaj samostanskog muzeja da se izlože eksponati etnološkog i sakralnog karaktera, te zanatski proizvodi koji odražavaju predmete u stalnim izložbenim postavkama", istaknula je ona.Posjetioci su tako mogli doživjeti čar dijela bogatog muzejskog fundusa u ovom samostanu. Između ostalog, izložena su dva umjetnička djela- slika u reljefu rađena u bakru i mozaik u staklu, potom predmeti iz kovačkog zanata radi upoznavanja o raznovrsnosti njihove izrade, grnčarski i kazandžijski proizvodi kao što su sahani, ćase, ibrici i višnjička keramika, kao i proizvodi domaćica koje su bile stub porodice jer su osim svih domaćinskih poslova izrađivale i odjevne predmete i drugi tekstil.

"Tako je izložen jedan vezeni peškir, te lampa pod čijom su svjetlošću navečer izrađivale te odjevne predmete. Izloženi su i neki sakralni predmeti korišteni za potrebe crkve, kao što je raspeće, posuda za sveta ulja i krunica, ali i dva primjerka oružja iz osmanskog perioda", istaknula je ona.

Filipović navodi da se u izboru predmeta vodila kriterijem da izloži eksponate kojih ima više primjeraka u muzeju da bi se oni mogli dirati, bez bojazni da će biti oštećeni.

Kustos muzeja Franjevačkog samostana fra Janko Ljubos podsjeća da su prošle godine u potpunosti završili izgradnju i obnovu muzeja, biblioteke, arhiva, galerije slika i izložbe starog novca. Krajem prošlog mjeseca organizacija Kulturno naslijeđe bez granica iz Sarajeva organizirala je u Zenici seminar za kustose muzeja i biblioteka s temom njihova pristupa osobama s invaliditetom.

"Vidio sam da je to jako zanimljivo te da tim ljudima trebamo, kao i drugima, pružiti prema njihovim mogućnostima doživljaj muzeja. Došli smo na ideju da izložimo 60-ak eksponata koji se smiju dodirivati. Tako su slabovidne osobe mogle taktilnom tehnikom, odnosno dodirom osjetiti sve te predmete koje smo izložili, a odnose se na povijest BiH. Ovo je početak brige o ovoj populaciji u BiH", kazao je on Feni.

Fra Janko Ljubos naglašava da je izloženo i nekoliko primjeraka knjiga iz samostanske biblioteke rađenih na Brajevom pismu, za koje do sada nisu znali šta u njima piše, jer nemaju zapisan sadržaj.

U programu otvaranja izložbe nastupio je hor mladih koji su pjevali pjesme u čast pokojnim velikanima bh. muzičke scene Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću, a posjeta je nakon razgledavanja eksponata završena u muzejskoj konobi uz druženje i zakusku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: