{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuskim filmom "Pošaljite račun" nastavljen ciklus kulturnih događaja u EU info centru

30.10.2015. u 14:34
2
0
Francuskim filmom "Pošaljite račun" nastavljen ciklus kulturnih događaja u EU info centru
2
Sinoć je prostorijama EU info centra nastavljen ciklus kulturnih događaja projekcijom dugometražnog francuskog filma pod nazivom "Pošaljite račun"/"Envoyez la facture" u saradnji sa Francuskim institutom u BiH i Eurochannelom.
Film redateljice Clarie Devers dio je serijala "Crni niz" iz 2009. godine, a sufinansiran je iz EU programa Kreativna Evropa.

Ovom prilikom Massimo Mina, voditelj Odjela operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH istakao je da EU pomaže hiljadama umjetnika i kulturnih radnika da rade van granica svoje zemlje kako bi došli do nove publike i novih tržišta.

"Program Kreativna Evropa tokom sedam godina pruža 1,46 milijardi eura, ne samo za filmske stvaraoce i ljubitelje filma, već je finansiranje dostupno i kulturnim radnicima, kreativnim organizacijama, izdavačima i ljubiteljima knjige. Milioni ljudi će imati koristi kroz projekte koji se finansiraju iz ovog programa", naglasio je Mina. On je pohvalio i sve veći interes bh. građana za program, dodajući da je u 2014. godini BiH učestvovala sa 13 projekata ukupne vrijednosti 520.000 eura.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony naglasila je važnost kulture i ulaganja u kulturu kako u Francuskoj tako i u Evropskoj uniji uopšte.

Direktor Francuskog instituta u BiH Donato Giuliani kazao je da je serija filmova "Crni niz" rezultat partnerstva Francuskog instituta u BiH i Eurochannela, dodajući da su zadovoljni sa uspjehom prve tri projekcije filma.

Desk Kreativna Evropa u BiH, koji će pružati informacije o programu Kreativna Evropa i pomagati u procesu apliciranja trebao bi raditi u punom kapacitetu idućeg mjeseca, najavio je predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, Edin Veladžić.

Nakon projekcije posjetitelji su imali priliku učestvovati u otvorenoj diskusiji o francuskoj i evropskoj kinematografiji sa predstavnicima francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH.

Kreativna Evropa je novi program Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, koji će trajati do 2020. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: