BiH
2

Francuskim filmom "Pošaljite račun" nastavljen ciklus kulturnih događaja u EU info centru

Klix.ba
Sinoć je prostorijama EU info centra nastavljen ciklus kulturnih događaja projekcijom dugometražnog francuskog filma pod nazivom "Pošaljite račun"/"Envoyez la facture" u saradnji sa Francuskim institutom u BiH i Eurochannelom.

Film redateljice Clarie Devers dio je serijala "Crni niz" iz 2009. godine, a sufinansiran je iz EU programa Kreativna Evropa.

Ovom prilikom Massimo Mina, voditelj Odjela operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH istakao je da EU pomaže hiljadama umjetnika i kulturnih radnika da rade van granica svoje zemlje kako bi došli do nove publike i novih tržišta.

"Program Kreativna Evropa tokom sedam godina pruža 1,46 milijardi eura, ne samo za filmske stvaraoce i ljubitelje filma, već je finansiranje dostupno i kulturnim radnicima, kreativnim organizacijama, izdavačima i ljubiteljima knjige. Milioni ljudi će imati koristi kroz projekte koji se finansiraju iz ovog programa", naglasio je Mina. On je pohvalio i sve veći interes bh. građana za program, dodajući da je u 2014. godini BiH učestvovala sa 13 projekata ukupne vrijednosti 520.000 eura.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony naglasila je važnost kulture i ulaganja u kulturu kako u Francuskoj tako i u Evropskoj uniji uopšte.

Direktor Francuskog instituta u BiH Donato Giuliani kazao je da je serija filmova "Crni niz" rezultat partnerstva Francuskog instituta u BiH i Eurochannela, dodajući da su zadovoljni sa uspjehom prve tri projekcije filma.

Desk Kreativna Evropa u BiH, koji će pružati informacije o programu Kreativna Evropa i pomagati u procesu apliciranja trebao bi raditi u punom kapacitetu idućeg mjeseca, najavio je predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, Edin Veladžić.

Nakon projekcije posjetitelji su imali priliku učestvovati u otvorenoj diskusiji o francuskoj i evropskoj kinematografiji sa predstavnicima francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH.

Kreativna Evropa je novi program Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, koji će trajati do 2020. godine.