BiH
0

Francuski minolovac Verseau sutra uplovljava u vode Neuma

FENA
Francuski minolovac "Verseau" (Verso) uploviće sutra u Neum i do 17. aprila ostati usidren u kanalu Neum-Klek, u neposrednoj blizini grada Neuma.

To će biti drugo pristajanje u Bosni i Hercegovini jednog broda francuske državne mornarice u periodu od dvije godine.

Brod "Verseau" pristaće u Neum nekoliko sedmica prije obilježavanja 200. godišnjice potpisivanja carskog dekreta za otvaranje Generalnog konzulata Francuske u Travniku 12. maja 1806., koji svjedoči o starosti veza koje ujedinjuju Francusku i Bosnu i Hercegovinu.

Francuski narod dijelio je patnje građana Bosne i Hercegovine u teškim trenucima i to ne zaboravlja, navedeno je, uz podsjećanje da je Francuska bila prva država koja je otvorila ambasadu u Sarajevu, i to u januaru 1993. Od samita u Zagrebu, koji je održan u vrijeme francuskog predsjedavanja EU u novembru 2000., Francuska aktivno podržava vokaciju BiH da postane članica Evropske unije. Već deset godina je uz Bosnu i Hercegovinu angažovana na stvaranju mira i izgradnji zajedničke budućnosti.

Francuski ambasador u BiH Henry Zipper de Fabiani, ataše za odbranu potpukovnik Pierre Arnold i kapetan korvete komandant "Verseaua" Frederic di Marcantonio organizuju sutra u hotelu "Stela" u Neumu prijem. Za isti dan je, u prisustvu predstavnika bh. vlasti i diplomatskog kora, organizovana posjeta minolovcu "Versae". Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i članovi Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i Borisalv Paravac će posjetiti brod francuske Državne mornarice, minolovac «Verseau». Tom prilikom predsjedavajući Tihić će se obratiti prisutnim.

Iz Francuske ambasade naglašavaju kako je predstojeći događaj snažan prijateljski gest Francuske, čije su snage u Bosni i Hercegovini angažovane još od početka 1990. Francuske brojne snage angažirane su na prostoru bivše Jugoslavije od početka operacija, a više od 80 francuskih vojnika izgubilo je u njima svoje živote.

Minolovac "Verseau" dug je 51,5 m. U njegovoj posadi je 49 mornara. Trodijelni je i plod je saradnje francuske, belgijske i holandske mornarice. Izgrađen je 1987. na gradilištu Belliard Poly-Ship u Ostende-Rupelmondeu (Belgija). Prvo ga je koristila belgijska mornarica pod imenom "Iris". Otkupila ga je Francuska i onda stavila u aktivnu službu u svoju državnu mornaricu 1997. pod imenom "Verseau". Matična luka mu je u Tulonu i jedan je od trinaest minolovaca te vrste u francuskoj državnoj mornarici.

Trodijelni minolovci obavljaju različite misije u skladu s vojnim zadacima, ali i u službi zaštite javnog interesa: garancija su za slobodan promet ratnih ili trgovačkih brodova u područjima za koje se pretpostavlja da su minirana; kontrolišu pristupe dvjema francuskim vojnim lukama, Brest i Tulon, i najvažnijim atlantskim i mediteranskim trgovačkim lukama Francuske preko kojih se obavlja 80 posto trgovačke razmjene; kontrola/deminiranje područja za sidrenje, odmor ili iskrcavanje; kontrola/deminiranje prilaza stranim lukama u okviru sporazuma o odbrani...