Zenički župnik
10

Fra Marko Kepić: Uskrs u vrijeme koronavirusa je prilika da dublje propitamo svoju svijest

E. M.
Fra Mirko Kepić (Foto: E. M./Klix.ba)
Fra Mirko Kepić (Foto: E. M./Klix.ba)
Uskrs predstavlja najveći katolički praznik, a zbog koronavirusa, svi vjerski obredi organizuju se bez prisustva vjernika. U razgovoru za Klix.ba župnik Crkve Svetog Ilije u Zenici fra Marko Kepić je kazao da je ovo vrijeme kada se svaki vjernik može sam propitati.

Kepić je kazao kako su katolički vjernici u Zenici ustaljenim ritmom praktiricirali pripreme za Uskrs te da je koronavirus donio nove naredbe zbog čega se mise održavaju bez prisustva vjernika.

"Najljepši događaji Uskrsa, sveto trodnevlje su problem za nas koji predvodimo ta slavlja, ali i zajednice koja nije tu s nama. Svi ti obredi pisani su za procesije, zajednicu, duboku zajedničku moltivu, ali zbog koronavirusa toga nema", govori Kepić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najveća simbolika zajedništva trebala je biti održana u četvrtak navečer kada se ogleda u posljednjoj večeri, ali da zajedništva u crkvi nije bilo te da na tim misama prisustvuju samo oni koji moraju kako bi molitva bila održana.

"Sve je naglašeno blizinom, a u ovom periodu mora postojati distanca", dodaje naš sagovornik.

Pojasnio je da Uskrs predstavlja duhovno zajedništvo, a da u vrijeme virusa, slika bolnica, odlaska života i brojnih pitanja vjere u vječnost, pitanja umiranja daju priiku čovjeku da pronađe odgovore.

"Poruka Uskrsa je stalno propitivanje, a poruku osjećamo i to je odgovor kojeg ne možemo sami sebi dati, već primiti - da život ne ostaje u tami groba. Tradicionalno, vjerski, u bilo kojim okolnostima proživljavamo ovo iz godine u godinu kako smo bliži smrti. A u doba koronavirusa još osobnije poniremo u sebe, ispitujemo svoju vjeru, nadu i pitamo sebe šta znači biti ljubljen, ispunjen vjerom i nadom da život ima pobjedu. Uskrs će mnogima biti praznina, jer će im nedostajati obitelj", kazao je Kepić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnio je kako su prije Uskrsa imali običaj obići bolesne vjernike te obaviti ispovijesti i pričest, ali da zbog virusa to nisu mogli uraditi. Vjernici su imali i brojna pitanja vezana za blagoslov vode i kruha, a svi su dobili smjernice kako i ko da to uradi u domovima.

Na kraju, Kepić je kazao da svi trebaju Uskrs iskoristiti za lično propitivanje.

" Bez zajedništva, ostajemo sami i to je možda dobro za dublje propitivanje svijest", zaključio je naš sagovornik.