{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fotografija mlade Bosanke najbolja na UNHCR-ovom takmičenju za poster godine

22.6.2013. u 15:24
0
3
Fotografija mlade Bosanke najbolja na UNHCR-ovom takmičenju za poster godine
0
Fotografija Bosanke Mirele Kadrić izabrana je kao najbolja na takmičenju UNHCR-a "Jedna porodica bez nade je previše".
Mirela Kadić
Mirela Kadić


Mirela Kadrić je djevojka porijeklom iz Kaknja, koja je za vrijeme rata u našoj zemlji s porodicom odselila u Australiju. Sada studira u Sydneyu. Njena fotografija je pobijedila na UNHCR-ovom takmičenju "Jedna porodica bez nade je previše" i tako postala poster godine.

UNHCR je ovu fotografiju iskoristio u svojim promocijama za Svjetski dan izbjeglica. Kardićeva je fotografisala svoju rodicu.

"Fotografija simbolizuje osjećaj gubitka i nesigurnosti koje je i moja porodica iskusila. Pitali smo se šta će se dogoditi kada napustimo BiH, da li ćemo se uspjeti prilagoditi životu u stranoj zemlji i slično. Jedina stvar koja nam je pomogla da prebrodimo teškoće je nada. Upravo je nada u bolji život bila moja inspiracija", izjavila je Mirela.

Priznala je da pobjedu nije očekivala.

"Nisam mogla vjerovati, presretna sam. To je sjajno", rekla je.

Kada je njena porodica shvatila da su šanse za preživljavanje u BiH male, zajedno su izbjegli u Hrvatsku, potom u Austriju, da bi na kraju utočište našli u Australiji.UNHCR-u je zahvalna organizaciji takmičenja, koje za cilj ima podizanje svijesti o problemima izbjeglica.

"Svi zaslužuju šansu da izgrade svoj život, posebno ako su pobjegli iz ratom uništenih zemalja, gdje više nisu mogli ostati zbog straha i opasnosti", izjavila je Kadrićeva.

Pozvala je australske vlasti da učestvuju u sličnim aktivnostima te da pomognu izbjeglicama i pruže im mogućnost da izgrade svoje živote, povrate nadu i dostojanstvo.

"S malo truda se može dosta toga promijeniti", smatra Mirela.

Ona trenutno studira političke, ekonomske i društvene nauke na Univerzitetu u Sydneyju. Nada se da će u budućnosti moći obavljati neku funkciju vezanu za vanjske poslove i diplomatiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: