Svijet
491

Bosanka Hasiba Ćesko u finalu takmičenja za najbolju mamu u Australiji

Piše: J. H.
Hasiba Ćesko sa kćerkom Elmom i sinom Emirom
Hasiba Ćesko sa kćerkom Elmom i sinom Emirom
Hasiba Ćesko, 42-godišnja majka Emira i Elme, prošla je u finale izbora "Mama godine u Australiji".

Ćesko je primila nagradu kao pobjednica izbora u Južnoj Australiji na svečanosti u gradu Adelaide u krugu porodice i prijatelja. Nju je za nagradu nominirao 23-godišnji sin Emir.

"Ona je jednostavno nevjerovatna mama zbog svega kroz šta je prošla da bi došla do ovoga gdje smo sada i bila uspješna. Jednostavno, zadivljujuća je", kazao je Emir.

Hasiba, njen suprug Šemso i dvoje djece napustili su Bosnu i Hercegovinu 1996. i uputili se prema Australiji. Majka godine Južne Australije za tamošnje medije sjetila se rata i događaja iz '90-ih.

"Svojim tijelom zaštitila bih sina da mu se ne desi ništa. U toku rata rodila sam Elmu u kući, bez ljekara i bolničkih usluga. Pored mene je bila žena koja je vjerovatno nekad prije gledala porođaj. Ipak, uspjeli smo preživjeti i doći u Australiju, gdje smo im osigurali bolji život", kazala je Hasiba za australijski Herald Sun.

Ona je, kaže, prvi posao našla u tvornici za preradu mesa, nakon čega je bila i čistačica. Radila je i više nego je mogla kako bi svojoj djeci osigurala sve što im je bilo potrebno za život. Danas, porodica Ćesko vodi vlastiti posao u gradiću Findonu.

"Nisam se ovako osjećala od rođenja svoje djece. Ovo mi mnogo znači, ne mogu vam opisati riječima. Lako je biti najbolja majka djeci koju imam. Oni su, jednostavno, najbolji", kazala je Hasiba na dodjeli nagrade. Hasiba Ćesko putovat će u Sydney na finalno takmičenje za izbor najbolje majke u Australiji, koje će se održati 10. maja.