100 dana Vlade KS
533

Forto: Uskoro ćemo objaviti podatke o plaćama 25 hiljada javnih uposlenika

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U povodu 100 dana Vlade Kantona Sarajevo premijer Edin Forto prezentirao je javnosti rezultate ovog saziva izvršne vlasti u prva tri mjeseca. On je na konferenciji za medije najavio veliku akciju čišćenja glavnog grada BiH, kao i brzu objavu svih imena i prezimena, plata i stručne spreme javnih uposlenika.

U povodu 100 dana Vlade Kantona Sarajevo u prostorijama Centra za interdiscplinarne studije (CIS-a) u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu predstavljeni su rezultati ovog saziva Vlade KS u prvom tromjesečju.

Forto je rekao da Vlada KS nije slučajno došla u CIS koji se nalazi u krugu Kampusa UNSA, a koji vlast namjerava unaprijediti. On je istakao da Vlada KS namjerava raditi na izgradnji moderne kotolovnice.

On je rekao da Vlada KS želi otvoren dijalog i s medijima i sa civilnim društvom te da je jedan od ključnih principa ovog saziva vlasti širok dijapazon javne rasprave. Kako kaže, Vlada KS je u prvih 100 dana uradila mnoge stvar, a na konferenciji je naveo samo nekoliko primjera.

Istakao je da su reforme bolne i da je Vlada KS željela krenuti od sebe dodajući da je Vlada KS smanjila primanja dužnosnika, što govori da izvršna vlast namjerava početi sprovoditi reforme od sebe. Forto je rekao da se odrekao diskrecionog trošenja sredstava koja su mu pripadala po zakonu i da su ta sredstva prebačena ministarstvima kojima su potrebna.

Kantonalni premijer kazao je da je Vlada KS pripremila zakon o porijeklu imovine dužnosnika u KS i da je riječ o principu uspostave potpune transparentnosti i nulte tolerancije prema korupciji. On je rekao da to znači da će svaki javni zvaničnik staviti javni interes ispred privatnog interesa, kao i da će javnost moći pratiti stanje imovine funkcionera u toku mandata.

"Postigli smo potpuni konsenzus da je ovo nešto dobro za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Forto.

On je kazao da je Vlada KS hitno smijenila upravljačke strukture u Turističkoj zajednici KS i da su tek nakon ove smjene isplivale sve nepravilnosti u Turističkoj zajednici KS.

"Integrisali smo UNSA iako je to započeto u prošlom mandatu. To je zadatak koji nije bio jednostavan", kazao je Forto.

Kako kaže i tu je bilo otpora koji je rezultat otpora prema promjeni, jer će konačan rezultat biti integrisani Univerzitet u Sarajevu. Premijer je ukazao i na važnost uštede energije, a čemu vlada pristupa projektno.

"Ne samo da smo revidirali spisak istaknutih umjetnika, već želimo pokazati da nema ništa što je zacrtano", rekao je Forto dodajući da je Vlada KS osigurala sredstva za zapošljavanje mladih te da će ova vlada nastaviti izradu kvalitetnih projekata prošlih vlada.

Najavio je kupovinu 20 novih trolejbusa koji će biti na ulicama već u ovoj godini. On je rekao da će time Vlada KS pokazati javnosti da su ozbiljni u unapređenju javnog prijevoza.

"To će biti samo prvi korak. Ovi trolejbusi bit će pečat u ovoj godini za Vladu KS", rekao je Forto ističući da će trolejbusi biti u potpunosti novi.

Vlada KS donijela je odluku o uspostavi registra javnih zaposlenika i da će se prvi put desiti da budu objavljeni podaci o 25 hiljada uposlenika u javnim subjektima. Ti podaci sadržavat će informacije o struci, plaćama i radnim mjestima.

Forto je poručio kako će se nastaviti tematske zajednice Vlade KS. Govorio je i o borbi protiv korupcije ističući da Vlada KS ima Ured za borbu protiv korupcije koji će biti u potpunosti odvojen od utjecaja vlasti.

"Imat ćete objavu onih koji su zaposleni, gdje su zaposleni, u koliko su odbora, kako im to uspijeva i tako dalje", rekao je Forto.

Izvršna vlast u narednih nekoliko mjeseci planira provesti akciju velikog proljetnog čišćenja, jer mora spriječiti da se o Sarajevu govori kao o prljavom gradu.

"To će biti akcija koja će trajati 60 dana i otvoriti 600 novih radnih mjesta i finansirat će se preko Službe za rad i zapošljavanje. Ukloniti ćemo sva odlagališta smeća koja su nezakonita, očistiti ulice, postaviti mobilne fasade da zaklone ruševine i tako dalje", kazao je Forto.