{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Forto: TV Sarajevo krši zakonom preuzete obaveze i favorizira odlazeću vlast

14.9.2018. u 15:51
53
11
Forto: TV Sarajevo krši zakonom preuzete obaveze i favorizira odlazeću vlast
53
Forto: TV Sarajevo krši zakonom preuzete obaveze i favorizira odlazeću vlast
Foto: H. M./Klix.ba
Prije održavanja posljednje sjednice kantonalne skupštine u ovom sazivu, Televizija Sarajevo, javni emiter Kantona Sarajevo, dostavila je svim kantonalnim zastupnicima obavijest o tome da neće vršiti televizijski prenos sjednice. Takvu odluku oštro je osudila Naša stranka.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Takvu odluku TVSA je obrazložila uputstvom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u kojem je jasno naznačeno da se u predizbornom periodu ne smije favorizirati nijedan politički subjekt.

"Kantonalna televizija je ovu obavijest shvatila kao opravdanje sakrivanja namjera vladajuće većine u Kantonu. Prenošenje sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ne predstavlja favoriziranje nijednog političkog subjekta. Ovo je jasno i iz dopisa koji je RAK uputio Televiziji Sarajevo. RAK zahtijeva samo nepristrano izvještavanje u predizbornom periodu što se ispunjava upravo prenosom sjednice. Ujedno, time se ispunjava i zakonska obaveza koju Televizija Sarajevo kao javni emiter ima. Pravi razlog zbog kojeg Televizija Sarajevo ne vrši prenos sjednice je u izvještajima o radu kantonalnih institucija u kojima se razotkriva nerad institucija javne vlasti u oblasti komunalne privrede, obrazovanja i zdravstva. Kada bi se Televizija Sarajevo dosljedno držala ovakvog kriterija, onda u periodu kampanje ne bi objavljivala niti jednu vijest o radu kantonalnih institucija. Naprotiv, informativne emisije kantonalne televizije pune su hvalospjeva radu kantonalnih institucija", kazao je zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto.

Pn naglašava da takvo ponašanje shvata kao posljednju liniju odbrane "odlazeće vlasti koja je nastojala da se sjednica na kojoj će se razmatrati ovi izvještaji uopće ne održi".

"Samo zahvaljujući zalaganju opozicionih stranaka došlo je do zakazivanja sjednice", komentirao je odluku TVSA Edin Forto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: