Razgovor za Klix.ba
702

Forto o budućoj sarajevskoj vladi: Postoji opcija da budem premijer, trebalo bi zavrnuti rukave

B. R.
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Sve je izglednije da će u dvije godine od Općih izbora Kanton Sarajevo dobiti već treći saziv vlasti. Tim povodom razgovarali smo s bivšim kantonalnim premijerom Edinom Fortom čija bi Naša stranka (NS) trebala ponovo biti među vladajućim partijama.
Nakon što je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara podnio neopozivu ostavku na članstvo u Predsjedništvu stranke i u nekoliko medijskih istupa potvrdio da će glasati za smjenu kantonalne vlade koju čine njegova stranka zajedno s Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB) postao je izvjestan pad vlade čiji je premijer Mario Nenadić.

Nedugo poslije pojavile su se glasine da će upravo Forto ponovo biti premijer. Zato smo ga pitali da li će opet biti čelnik izvršne vlasti u KS.

"Prerano je za konačan odgovor na ovo pitanje. Ta opcija postoji i bio bih motivisan da nastavim započete projekte. Vlada koju sam vodio je osim vrijednog rada bila prepoznata i po naglašenom timskom radu i zajedništvu bez obzira na stranačku pripadnost. Bit će teško ponovo proizvesti tu pozitivnu energiju i duh, ali možda možemo napraviti nešto drukčije, pa čak i bolje. Vrijedilo bi pokušati", odgovorio je za Klix.ba.

Još nije u potpunosti jasno ko će činiti novu vlast - "četvorka" koju čini NS s Narodom i pravdom (NiP), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL), ili "šestorka" kako je to ranije bilo. Forto se osvrnuo i na ovo pitanje.

"Kada govorimo o zajedničkim nastupima za načelnike u Kantonu Sarajevo, naziv 'četvorka' je možda i primjeren. To nije slučaj za potencijalnu buduću većinu u Skupštini Kantona Sarajevo, koja bi izabrala novu vladu. Imamo odlične zastupnike poput Damira Nikšića i Damira Marjanovića, koji ne pripadaju stranačkim klubovima. 'Šestorka' kao naziv koalicije je funkcionisala na početku mandata, ali možda bi bilo bolje novu većinu označiti primjerenijim nazivom. Ako je trenutnu vladu obilježio petak 13., možda novu simbolizira neki radosniji datum. Ako vaše pitanje konkretno cilja na učešće DF-a i SBB-a, po informacijama koje imam, potpisi za smjenu vlade ne uključuju zastupnike iz ovih stranaka", naglasio je.

Ranije su stranke "četvorke" poručile da već rade na reviziji programa koji je sadržavao 300 mjera za Kanton Sarajevo, a koji je provodila vlast "šestorke". Objasnio je o kakvoj reviziji je riječ.

"Svjesni smo nove realnosti usljed pandemije koronavirusa. To se posebno odnosi na sektor zdravstva, za koji smo vidjeli da ne funkcioniše na najbolji način. Ali još veći izazov je da u skladu sa kantonalnim ovlastima i mogućnostima pokrenemo ekonomsku aktivnost. Ekonomska kriza uzrokovana pandemijom će biti strašna i svoje pravo lice će pokazati tek sljedeće godine kad svima, a posebno onima koji primaju platu iz budžeta ili u državnoj firmi, budu jasne razmjere ekonomskog udara. Svi zajedno, politika i građani, moramo krenuti u borbu proitv ekonomskog pada i stagnacije. Iz krize možemo izaći jači", mišljenja je.

Za Klix.ba je govorio i o kadrovskim rješenjima u novoj vladi - kome će koji resori pripasti i ko će biti ministri. Spekulira se da će neki ministri "šestorke" ponovo biti na ovim pozicijama.

"Kao što smo radili nakon izbora 2018., pa i uoči predstojećih lokalnih izbora, prvo se moramo dogovoriti oko programa, a onda postići dogovor oko raspodjele resora i sastava. Insistiranje na programu kao platformi zajedničkog rada više političkih subjekata je uvođenje novih standarda na političkoj sceni. Jednog dana će ljudima biti nezamislivo da se stranke udružuju bez programa. Mi smo prvi koji su to počeli u Bosni i Hercegovini. Bitno je da pri sastavljanju vlade napravimo i iskorak u smislu broja žena, koje kao članice vlade donose najvažnije odluke za građane. Ne možemo reći da smo uspješni ako imamo samo dvije ili tri članice vlade. Moramo razbiti predrasudu kako nema dovoljno kvalitetnih žena u politici", kazao je.

Kao prve korake koje će poduzeti nova vlast naveo je ublažavanje ekonomskih i drugih posljedica pandemije, intervencije u zdravstvenom sistemu, poticaje privatnom sektoru, prilagođavanje obrazovnog sistema novim tehnološkim zahtjevima pri nastavnom procesu.

"Puno je posla i moramo zavrnuti rukave", poručio je Edin Forto u razgovoru za Klix.ba.