Nakon ostavke Bogunić
2

Forto: Novu ministricu obrazovanja KS predložila je stranka Narod i pravda

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Premijer KS Edin Forto zvanično je prihvatio ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću, kao što je Klix.ba i objavio, predložio imenovanje Dženise Buljugić na ovu funkciju.
"Presretan sam što sam upozao ministricu Bogunić kroz ovaj rad i iskreno se nadam da će naša saradnja biti nastavljena u nekoj drugoj formi. Svi smo imali priliku učiti od nje. Novu ministricu je predložila stranka Narod i pravda", kazao je Forto.

Ipak, treba naglasiti da je Buljugić na ovu funkciju predložena kao nestranački kadar.

U skladu sa zakonom, predsjedavajući Skupštine KS će proslijediti prijedlog za imenovanje skupštinskoj Komisiji za izbor i imenovanje, i ukoliko komisija potvrdi razrješenje ministrice Bogunić i predloži imenovanje nove ministrice, to može biti tačka koju bi Kolegij Skupštine uvrstio na dnevni red zakazane sjednice Skupštine 25. 9. 2019. godine, kaže se u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Buljugić je magistrica i profesorica biologije u sarajevskoj Drugoj gimnaziji.

Radila je kao asistentica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na predmetu biologija s humanom genetikom te kao saradnica na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju. Nakon toga je radila na projektima u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Od 2004. do 2008. godine bila je vijećnica Općinskog vijeća Centar i članica Stranke demokratske akcije.