Zajednički posao s FBiH
0

Forto najavio dolazak vakcina u junu: Vlada KS kupuje 200.000 doza Sputnika V

N. V.
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto kazao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor.

Prve doze bi, ukoliko bi ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a riječ je o 20.000-30.000 doza. Vakcine su koštale 9,95 eura, a kako je kazao Forto, Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade.

To je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.

Ranije je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio da bi ubrzo mogli zajedno s Vladom Kantona Sarajevo nabaviti ruske vakcine, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da su ugovor o zajedničkoj nabavci Sputnika V potpisali 15. aprila. Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo.

Forto je istakao kako je tekao proces nabavke vakcina navodeći da je novac osiguran preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Odlučili smo prvo da sami krenemo u jednu avanturu u kojoj smo se takmičili s nekim od najvećih država na svijetu. Ja još nisam čuo da se regija, grad ili entitet borio za vakcine", rekao je on.

Ističe kako su na svakom diplomatskom sastanku tražili i načine da dođu do vakcina, kao i to da su pregovarali sa svim proizvođačima vakcina, ali da su "udarali u zid" jer nije riječ o državi, nego kantonu, a vakcine su na kraju uspjeli dobiti odlaskom u Moskvu.