Izmjene zakona
70

Forto najavio: Brzina romobila bit će ograničena, imat će pravo da se kreću cestom

B. R.
(Foto: Shutterstock/Klix.ba)
(Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) najavio je zakonsku regulaciju električnih romobila, što će značiti i ograničavanje brzine kretanja ovih vozila.
Istakao je da će se to postići izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja. Smatra da postoji otpor prema romobilima, ali da su vozači koji su sami u automobilu, kako je izjavio, najveća opasnost.

"Ne znam koliko smo mogli čuti da je neko romobilom nekoga ubio, a svaki dan slušamo kako je neki vozač zgazio pješaka", kazao je za BHT1.

Napomenuo je da se električni romobili u urbanim sredinama trebaju zakonski regulisati tako da posljedice njihove upotrebe budu svedene na minimum. Ukazao je da će se tretirati kao bicikli, što će značiti i ograničavanje njihove brzine.

"Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja podrazumijevaju da se romobili svedu na ono što biciklisti imaju po zakonu - imaju pravo da voze saobraćajnom trakom, vozači to moraju da poštuju, brzine su propisane. Propisana brzina će biti 25 kilometara na sat na saobraćajnoj traci, a na trotoaru i pješačkoj zoni 10 kilometara na sat", naglasio je Forto.

Kako je konstatovao, električnim romobilima treba dati puno veću prednost nego što je sada imaju. Također je najavio da će se izmjenama spomenutog zakona tretirati bahata vožnja, predvidjeti oduzimanje vozila za povratnike u vršenju krivičnih djela u saobraćaju. Osim toga, obećao je unapređenje metoda polaganja vozačkog ispita.

Prema njegovim riječima, vozači misle da sva infrastruktura postoji samo zbog njih, ali da to nije tako.

"Najvažniji su pješaci i to vas uče kada polažete vozački ispit. Poslije toga slijede biciklisti i javni prijevoz", dodaje.

Pokrenuta je i peticija za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, a ambasador ove kampanje Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine je režiser Danis Tanović.