Odgovorio zastupnicima
247

Forto: Medicinske sestre imaju plaću veću od one koja je prikazana u javnom registru

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako prema podacima Ministarstva finansija KS medicinske sestre i tehničari u KS primaju plaću od 1.017 KM, iako u registru piše da njihova plaća iznosi 982 KM.
Forto je odgovarajući na pitanje zastupnice Jasmine Bišćević-Tokić kazao kako je tačno da u registru javnih uposlenika, koji vodi Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, piše kako medicinske sestre i tehničari imaju plaću u iznosu od 982 KM.

Ipak, kako kaže, postoje i podaci koje je Vladi KS dostavilo Ministarstvo finansija KS, a koji tretiraju koeficijent i na osnovu kojih su došli do podataka da plaća iznosi 1.017 KM, odnosno 1.500 KM s regresom i svim dodacima.

Forto je rekao i da nema smisla argumentacija kako su ovi radnici potplaćeni, jer je napravio istraživanje i dobro mu je poznato kolike su plaće u privatnim ambulantama.

Predsjednik Vlade KS nije odgovorio na pitanje zastupnika Aljoše Čampare o tome da li je tačno da je izvršenje Budžeta KS na kapitalnim investicijama veoma nisko, odnosno između 18 i 20 posto te da će do kraja godine jedva stići 20 posto.

Forto je rekao kako u ovom momentu ne može odgovoriti na pitanje o izvršenju Budžeta KS i kapitalnim investicijama savjetujući Čamparu da zatraži pismeni odgovor te da će ga uskoro dobiti od Ministarstva finansija KS.

Čampara je u izjavi medijima premijerov odgovor ocijenio nečuvenim ističući da ne može vjerovati kako Forto koji tvrdi da radi na nacrtu budžeta zapravo ne zna izvršenje budžeta.

"Ovo se nikada nije desilo. Evidentno je iz njegovog odgovora da je izvršenje katastrofalno. To me i ne čudi jer sam danas vidio da premijer pojma nema o izvršenju Budžeta KS", zaključio je Čampara.