Razgovor za Klix.ba
120

Forto: Konaković je potpuno čist nasuprot smiješnih tvrdnji Bogunić, ali me iznenadio glasanjem

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prošlosedmična sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj nije prihvaćena smjena ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić, nametnula je niz pitanja ne samo u vezi s daljnjim djelovanjem ministrice u Vladi KS, nego i kada je riječ o odnosima koalicijskih partnera.

O tome smo razgovarali s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom (Naša stranka). Forto za Klix.ba ističe da sa Bogunić još nije obavio razgovor od posljednje sjednice Skupštine, ali su, naglašava, održali sjednicu vlade na kojoj je bila aktivna.

"Nastavljamo rad. Od nje ću očekivati maksimalne napore na ispunjenju mjera šestorke. To je prednost postojanja ovako jasnog programa. Vlada će joj, kao i do sada, davati profesionalnu podršku i resurse kako bi svi zajedno što prije isporučili rezultate", kazao je Forto.

Ispolitizirano nezadovoljstvo

Upitali smo ga da li ga je iznenadilo sve ono što je iznijela na sjednici Skupštine, pa i odgovor predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića (Narod i pravda), a u konačnici i "obrat", odnosno glasanje Naroda i pravde za ostanak ministrice, zajedno sa SDA, nasuprot stavovima Naše stranke i SDP-a.

"Govor ministrice Bogunić me nije iznenadio. Ona već neko vrijeme u svakodnevnom radu prigovara na naš rad, prvenstveno predsjedavajućeg Konakovića, ali i na moj rad. Sve što je izrekla na bini sam čuo već ranije od nje. Imam dojam da Bogunić ponekad ima tendenciju da razgovore, rasprave i diskusije, koje čine našu radnu svakodnevicu, vadi iz konteksta i shvata kao politički pritisak. Razumijem da nema iskustva u političkoj praksi i dijalogu i vjerujem da je onakav javni nastup dio njenog "učiteljskog" karaktera. Razočaran sam da je pristala da se njeno nezadovoljstvo ispolitizira i da postane jedina članica vlade koju opozicija podržava", rekao je Forto.

Nedavno su je, kaže on, poredili sa Slobodanom Miloševićem, a danas im je savršeno dobra. Kaže da ga nije iznenadio ni Konakovićev odgovor.

"On je potpuno čist nasuprot smiješnih optužbi koje je iznijela ministrica Bogunić i njegova oštrina je opravdana. Ali me jeste iznenadio glasanjem i insistiranjem da Bogunić ostane i dokaže sve što je ustvrdila. Više bih volio da smo joj ispunili želju i usvojili ostavku", naglasio je Forto.

Forto je za naš portal govorio o projektu "Prva transverzala". Upitali smo ga da li je ovaj projekt ubrzan pritiskom jednog od koalicionih partnera, SBB-a, štaviše ultimatumom radi ostanka u koaliciji.

"Prva transverzala je ubrzana prije javnog pritiska od SBB-a. Ali dodatni zamah smo dobili kada smo počeli raditi redovne operativne sastanke samo o toj temi. Ovakav vid pritiska nam ne smeta, jer doprinosi fokusiranju na rezultate. Nismo shvatili aktivnost SBB-a na Prvoj transverzali kao neki ultimatum i pitanje izlaska iz koalicije. Ova vlada svakako radi više na tom projektu nego sve prethodne", tvrdi Forto.

Najveće intervencije slijede

Kaže da Vlada KS ima velike planove. Naglasio je da najveće intervencije slijede u javnom prijevozu i tome se raduje.

"Želimo oživjeti Gras, ali i urediti zakonodavni okvir kako bismo imali definisano učešće privatnih prijevoznika. Moramo zaustaviti haos, početi poštovati red vožnje, srediti odnose unutar Grasa, investirati, okrenuti se građanima i njihovim potrebama. Javni prijevoz je rješenje ne samo za gužve, već i za kvalitetniji život, a u konačnici i čišći zrak", istaknuo je Forto.

Za naš portal prokomentirao je i najave SDA o skorijoj rekonstrukciji Vlade KS.

"Ne obazirem se na najave smjene. Ako opozicija sakupi 18 potpisa u skupštini, neka pokrene proces i prestane govoriti o tome. Djela govore bolje od riječi, baš kao što ova vlada dokazuje", poručio je premijer Kantona Sarajevo.