Skupština KS
76

Forto: GRAS je političko pitanje, ali javni prijevoz nije

FENA
Edin Forto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Forto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto, kazao je da je zaključak o privremenom upravitelju u GRAS-u pozitivan iskorak ali da je pitanje da li Vlada ima hrabrosti da riješi stanje u GRAS-u. Također, Forto upozorava da je ministar saobraćaja odgovoran što nisu ponuđene alternative i što ne postoji vizija kako riješiti pitanje javnog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

“Potrebno je osigurati prostor da privatni sektor uzme veće učešće u linijama javnog prijevoza, profitabilnih i neprofitabilnih, kako bi obnovili brojne linije minibuskog i autobuskog saobraćaja. Također, veći fokus javnog preduzeća treba staviti na upravljanje mrežom, te osiguranje uvjeta za bolje funkcioniranje zdravih dijelova preduzeća poput tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja. Istovremeno, ministarstvo se mora pozabaviti formiranjem jedinstvenog sistema naplate za sve prijevoznike, kao i propisivanjem standarda prijevoza, kako kod državnog, tako i kod privathih prijevoznika”, kazao je zastupnik Forto.

Istakao je da općine trebaju pratiti primjer Starog Grada, gdje je nakon inicijative vijećnika općina osigurala sredstva za minibus vozila za linije na lokalnom nivou, saopćeno je iz Naše stranke.