Reakcija premijera KS
155

Forto: Građani Sarajeva najviše trpe zbog nepostojanja zakona o gasu u FBiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Redovna i stabilna isporuka gasa Kantonu Sarajevo te formiranje cijene gasa prema domaćinstvima i pravnim osobama svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti.

Upravo je to bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike, koji je tom prilikom kazao da neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani KS.

"Sramota je da Federacija BiH nema Zakon o gasu i Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa svake godine strahuje da li će gasa biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen. Kako je moguće da energetska, pa i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora neke federalne firme", rekao je premijer Forto.

Zatražio je od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona ne smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika.

"Ako je Republika Srpska mogla uraditi upravo to, donijeti Zakon o gasu na entitetskom nivou, da li postoji razlog da to ne uradi i Federacija", pitanje je premijera upućeno prema Vladi Federacije BiH.

On je od Vlade FBiH zatražio da se pod hitno izjasni o tom pitanju i uvede red u sektor isporuke i distribucije gasa, jer građani Kantona Sarajevo očekuju dugoročnu stabilnost kod isporuke ovog ključnog energenta, saopćeno je iz Press službe KS.