Zekerijah Smajić
0

Formirati Vijeće ministara prije godišnjih odmora

FENA
Zekerijah Smajić
Zekerijah Smajić
Nijedna zemlja bez svojih institucija vlasti ne može biti članica nijedne asocijacije u svijetu, a pogotovo Evropske unije. Vlada svake zemlje, u slučaju BiH Vijeće ministara, zapravo je glavni pregovarač i koordinator procesa evropskih integracija.

Ovo je danas izjavio novinarima u Sarajevu ekspert za evropske integracije, dugogodišnji dopisnik iz Brisela Zekerijah Smajić, upitan kako se odlaganje izbora novog Vijeća ministara BiH odražava na evropski put BiH.

"Nakon osam-devet mjeseci mi smo na pragu da dobijemo Vijeće ministara. Iskreno se nadam da će biti proevropski orijentirano, koje će svojim enormnim naporima uspjeti da makar djelomično kompenzira ogromni zaostatak", kazao je on.

Smajić se nada da će BiH do godišnjih odmora dobiti Vijeće ministara koje će odgovoriti na zahtjeve Evropske unije.

"Ukoliko do toga ne dođe sada, BiH sigurno nastavlja proces ne stagnacije, nego najozbiljnijeg zaostajanja u regionu", naglasio je.

Smajić je pojasnio da Evropska unija ima svoj tradicionalni godišnji odmor u augustu, a kada počne uhodavanje Unije u septembru već je došla jesen i BiH bi izgubila još jednu godinu.