BiH
0

Formiranje ad hoc komisije za RAK početkom februara

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac očekuje da će početkom februara biti formirana ad hoc komisija, koja bi trebalo da pokrene postupak imenovanja novih članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Košarac je izjavio Srni da je imenovanje članova Vijeća RAK-a veoma važno pitanje, s obzirom na činjenicu da je organima RAK-a, konkretno, direktoru i članovima Vijeća, još 2009. godine istekao mandat.

"To sigurno, sve ovo vrijeme, predstavlja veliki problem za funkcionisanje RAK-a, ali i za javne RTV servise u BiH", konstatovao je Košarac.

On smatra da i u narednom periodu treba nastaviti sa izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, kako bi se BiH u ovom domenu u potpunosti prilagodila evropskim standardima i novim uvjetima.

"Sada imamo situaciju da i Vijeće i direktor RAK-a na različit način tumače svoje ingerencije i da neprimjereno provode određene procedure, što se pokazalo totalno nefunkcionalnim", naglasio je Košarac.

Parlamentarna skupština BiH je 4. decembra prošle godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama BiH, čime je otvoren put za imenovanje novih članova Vijeća RAK-a.

Vijeće čini sedam članova, koje Parlamentarna skupština imenuje na period od četiri godine, s mogućnošću samo jednog reizbora. Nakon fomriranja, ad hoc komisija bi trebalo da objavi javni konkurs, nakon čega slijedi utvrđivanje liste od 14 kandidata, te njeno upućivanje u Vijeće ministara BiH koji utvrđuje i konačan prijedlog šalje u parlamentarnu proceduru.