Uz 21 glas "za"
94

Formirana vlada u SBK: Nezavisni blok podržao SDA i HDZ, Tahir Lendo novi premijer

Piše: E. M.
Zgrada Vlade SBK
Zgrada Vlade SBK
Skupština Srednjobosanskog kantona danas je 21 glasom "za" izabrala novu vladu kantona i mandatara Tahira Lendu.

Na današnjoj sjednici Skupštine SBK novu vladu su podržali SDA, HDZ i jedan zastupnik Nezavisnog bloka, dok su protiv bili zastupnici SDP-a i DF-a sa sedam zastupnika. Dva zastupnika SBB-a bila su suzdržana.

Za premijera SBK izabran je Tahir Lendo, dok je SDA uz premijersku funkciju dobila i tri ministarstva. Stranke okupljene oko HDZ-a dobile su pet ministarstava.

Ministarstva u SDA su dobili Nisvet Hrnjić (ministar privrede), Amir Šečibović (ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova) i Salkan Merdžanić (ministar poljoprivrede).

Za ministre iz stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH izabrani su: Anto Matić (ministar zdravstva i socijalne politike), Bojan Domović (ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta), Feliks Vidović (ministar unutrašnjih poslova), Zoran Marković (ministar pravosuđa) i Mirjana Plavčić (ministrica finansija).

Cilj ove vlade, kao i prethodnih, prema Lendinim riječima, bit će jačanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavine prava, jednakosti i sigurnosti svih građana u SBK.