BiH
2

Formiran stručni tim, procjena štete na zgradi Vlade TK do 15. maja

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva i pol mjeseca nakon uličnih demonstracija u kojim je zapaljena zgrada Sodaso, simbol radničke Tuzle, a u kojoj je bila smještena Vlada TK, formiran je stručni tim koji bi do 15. maja trebao procijeniti obim novonastale štete.

Direktor Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zdenko Tadić naveo je kako se s formiranjem stručnog tima nije zakasnilo, ali ni da se nije žurilo zbog nedifinisanih vlasničkih prava nad objektom.

Jedna trećina zgrade, kako je naveo Tadić, u vlasništvu je Vlade TK, dok su dvije trećine zgrade predmet sudskog sporta između D.D. Solane i Vlade TK.

"Mi ćemo iskoristiti sve mehanizme Zakona o zaštiti i sprečavanju nesreća. Na području Općine Tuzla još nije stavljeno van snage proglašeno stanje nesreće od požara. U stručni tim za procjenu štete imenovani su sudski vještaci, predstavnici ministarstava, predstavnici Solane itd.", kaže Zdenko Tadić.

Preliminarni rezultati govore kako je šteta na inventaru između 100 i 200 hiljada. U potpunosti su uništene elektro instalacije, a uništen je znatan dio i mašinskih instalacija. Zahvaljujući agilnosti vatrogasaca spriječeno je dalje uništavanje građevinskog dijela zgrade. Međutim, šteta na zgradi Sodaso bit će sigurno iznad milion KM.

Prema Tadićevim riječima KŠCZ Tuzlanskog kantona raspolaže s 3 miliona KM, ali taj iznos ne može biti potrošen samo za saniranje štete na objektu Sodaso i Općine Tuzla.

Na računu Federalne uprave Civilne zaštite, prema njegovim riječima, nalazi se blizu 20 miliona KM za ove namjene.

Podsjetimo kako je Općinska komisija za procjenu šteta procijenila kako je pričinjena šteta na zgradi Općine Tuzla blizu milion KM.