BiH
108

Formiran Savez Gorskih službi spašavanja u BiH

FENA
Formiranjem Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH stvorena je sinergija spasilačkih službi u cijeloj BiH i pretpostavke da u narednom periodu mogu operativno brže i efikasnije djelovati pri spašavanju ljudi u nevolji.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza Gorskih službi u BiH spašavanja Zdenko Marić na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio je novoformirani Savez, njegove ciljeve, strategiju i planove.

Savez je formiran 12. augusta, a cilj je, po Marićevim riječima, da u cijeloj državi, pa i u svakom manjem mjestu imaju oformljene jedinice za spašavanje, bilo da su to gorske službe spašavanja za kopneno spašavanje i potragu ili službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

"Cilj nam je da te službe obučimo po istim doktrinama i tehnikama i da se međusobno dobro poznajemo jer je situacija na terenu pokazala posebno u zadnje dvije godine da je potrebno da na jednom mjestu djelujemo zajednički u trenutku kada se dogodi potreba i da više službi iz više gradova dođe na neku lokaciju i budu koordinirane", dodao je Marić.

Naveo je da su dosad imali podršku od vladinih institucija, ali ne i dovoljnu.

"Računamo na još ozbiljniju podršku i da će GSS u BiH naći svoje mjesto u zakonu, te da će naše obuke i oprema konačno postati nešto što će se rješavati sustavno", istakao je Marić.

Akcenat je na kontinuitetu u obuci i opremenju ljudi, a do kraja godine planiraju niz specijalističkih obuka i vježbi. U skorije vrijeme očekuju prijem novih 15 do 20 članica, spasilačkih službi.

Marić je izdvojio da su pri pripremanju Saveza GSS u BiH imali veliku podršku Ministarstva sigurnosti BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izrazio je zadovoljstvo da su kolege iz GSS-a sa područja cijele BiH formirale Savez GSS kao jednu organizaciju koja može i treba da bude partner državnim institucijima.

"Po Okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju BiH obaveza države BiH je da napravi jednu jedinicu za zaštite i spašavanja, a Savez GSS u BiH bi trebao da bude jedan od najznačajnijih segmenata te jedinice zajedno sa entitetskim službama", istakao je Agić.

Poseban značaj formiranja Saveza GSS, po njegovim riječima, jeste činjenica da će sada legalno i legitimno prema nadležnim organima i organizacijama u BiH moći da pokreću različite inicijative u cilju razvoja sistema spašavanja i gorskih službi spašavanja.

"Pokušat ćemo da dovedemo sve ove naše članice Saveza GSS u BiH u priliku da budu sufinansirani od države i da budu tretirani kao partneri u treninzima koje država organizuje kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou", dodao je Agić.

Na ovaj način, kako je kazao Bajro Imširović iz GSS Srebrenik, stvorena je značajna sinergija i snaga koja može na određenom prostoru mjestu udara katastrofe da stvori jedan sigurnosni ambijent i da u što kraćem vremenu pruži pomoć građanima.