BiH
10

Forenzička psihijatrija na Sokocu počinje s radom ove godine

FENA
Marina Bakić (Foto: FENA)
Marina Bakić (Foto: FENA)
Ukoliko sve bude teklo planiranim tempom, očekujemo da će forenzička psihijatrija na Sokocu s radom početi u drugoj polovini ove godine, kazala je u razgovoru za Agenciju Fena portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Po njenim riječima, završeni su svi građevinsko-arhitektonski radovi i u toku je prikupljanje ponuda za nabavku medicinske i nemedicinske opreme, neophodne da se objekt stavi u funkciju i primi svoje prve korisnike.

Bakić navodi da je Vlada RS-a, kao osnivač ove ustanove, potpisala sporazum sa Vladom Švicarske, koja se obavezala da će osigurati 1.250.000 KM neophodnih za završetak opremanja ove bolnice.

"Kao što sam već istakla, trenutno se radi na nabavci opreme. Napominjem da će forenzička psihijatrija biti u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno osuđenicima koji su na posebnom programu liječenja različitih psihijatrijskih oboljenja", kazala je Bakić.

Dodala je da je predviđeni smještajni kapacitet 200 osoba, što je u skladu sa evropskim standardima. Inače, ističe Bakić, kompletan objekt je rekonstruisan u skladu sa najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u toj ustanovi. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega, psihijatri i psiholozi.

Bakić navodi da trenutno 170 osoba ispunjava uslove da bude smješteno u ovoj ustanovi.

"Dakle, riječ je o osobama koje su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata i slično. Troškove će snositi onaj nivo vlasti koji upućuje tu osobu. Prema Sporazumu o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, predviđeno je da za svakog korisnika nadležni nivo vlasti plaća 72 KM dnevno", kazala je Bakić.

Ona ističe da je stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu od ogromne važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama.

"Radom ove ustanove biće ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti", kazala je Bakić u razgovoru za Agenciju Fena.