Originalna proslava
319

Fondacija SHL na zanimljiv način obilježila 25 godina rada u BiH

D. B.
U četvrtak 7. novembra u sarajevskom Pozorištu mladih je održan događaj “Big Network Event” u organizaciji Fondacije SHL, na kojem je ova organizacija na jedinstven način proslavila 25 godina svog rada u Bosni i Hercegovini.

Na svom 25. rođendanu Fondacija Schüler Helfen Leben Sarajevo (SHL) je ugostila partnerske organizacije, učesnike svojih programa i njihove roditelje, donatore i predstavnike diplomatskog kora. U svečanoj atmosferi su obilježili četvrt stoljeća otkako SHL podržava mlade u BiH i njihove ideje, a mladi - s druge strane - kroz aktivnosti Fondacije doprinose razvoju civilnog društva u BiH.

Umjesto klasične ceremonije i dugačkih govora uobičajenih za slične prilike, u SHL-u su odlučili da ovaj događaj - u duhu same organizacije - učine življim i zanimljivijim. Najvažnijih trenutaka i aktivnosti iz 25 godina duge historije organizacije prisutni su se prisjetili kroz nesvakidašnju multimedijalnu predstavu - plod nesebičnog entuzijazma i truda mladih glumaca, dramaturga i reditelja iz Altteatra Sarajevo koji su na svjež i originalan način ispričali priču o SHL-u.

Da nisu pogriješili u svojoj odluci, potvrdio je i gromoglasan aplauz kojim su prisutni ispratili glumce na kraju predstave.

Ovom prilikom također su - uz svečane toge i bacanje kapa u zrak - promovisani diplomanti treće generacije SHL-ove Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, a obilježeno je i 20 godina rada Trening centra SHL House.

SHL je skraćenica od Schüler Helfen Leben, što u prevodu znači “Učenici pomažu život”, i ova organizacija u potpunosti opravdava ime koje nosi. Naime, 1993. godine grupa njemačkih učenika je spontano pokrenula akciju pomoći svojim vršnjacima u ratom zahvaćenoj BiH i Hrvatskoj. Inicijativa je prerasla u Fondaciju čije je sjedište danas u Berlinu, a jedino predstavništvo izvan Njemačke je upravo ured u Sarajevu, koji je osnovan 1994. godine i svoje aktivnosti provodi na cijelom prostoru BiH.

Rad SHL-a se u poratnim godinama najviše fokusirao na organizovanje akcija prikupljanja pomoći i kupovinu školskog pribora, a omogućili su i obnovu preko 500 vrtića i škola. Od 1999. godine, fokus se prebacuje na programski rad, te SHL kroz brojne i raznovrsne programe podržava omladinsko obrazovanje i aktivizam, stvaranje uslova za napredak mladih kako bi postali aktivni, kreativni i svjesni građani uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama, te sudjelovali u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednake prilike za sve.

Način na koji SHL finansira svoje projekte predstavlja zanimljiv primjer solidarnosti, na kakve se danas rijetko nailazi. Naime, već dvije decenije SHL u Njemačkoj organizuje Socijalni dan, kada brojni srednjoškolci školske klupe na jedan dan zamijene radnim mjestom te zarađene dnevnice doniraju za podršku svojim vršnjacima na Balkanu, a od prije nekoliko godina i sirijskim izbjeglicama u Jordanu.

Kroz SHL-ove programe ovih godina prošle su desetine hiljada mladih ljudi, podržane su stotine omladinskih projekata, provedene brojne aktivističke i volonterske akcije i osnovana vijeća učenika u brojnim srednjim školama diljem BiH. SHL je inicirao osnivanje Asocijacije srednjoškolaca u BiH i Omladinske novinske asocijacije u BiH, te i danas podržava njihove aktivnosti. Kroz program razmjene učenika, mladi iz desetina škola iz BiH su bili gosti svojih vršnjaka u Njemačkoj, ali i njihovi domaćini u BiH.

Zahvaljujući radu njemačkih volontera u Sarajevu je 1999. izgrađena SHL kuća (SHL House), koja je svih ovih godina bila mjesto okupljanja i druženja mladih iz cijele BiH i regije. U kući su organizovani nebrojeni seminari i radionice, te i danas uspješno radi kao trening centar.