|

Fondacija Hastor već 10 godina ulaže u izgradnju budućih lidera

Fondacija Hastor već 10 godina ulaže u izgradnju budućih lidera
127
Klix.ba
19.9.2016. u 15:36
0
komentara
127

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Prije 10 godina potpisan je prvi ugovor o stipendiranju u Fondaciji Hastor. Danas je to najveća fondacija u BiH i jedina koja stipendira osnovce, srednjoškolce i studente prateći ih od školskih klupa do katedre. Svečanom akademijom koja je u petak održana u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, Fondacija Hastor obilježila je desetogodišnjicu postojanja i kontinuirane podrške mladima i obrazovanju.
Učitelj Ramo Hastor, koji je 2006. godine započeo potragu za prvim stipendistima, tokom svečanosti osvrnuo se na same početke i osnovnu ideju Osnivača Fondacije "Obrazovanje izbor pobjednika", koja je od tada do danas vodilja djelovanja i rada Fondacije.

"Počeli smo sa 300, a danas, nakon 10 godina, brojimo 1.714 stipendista. Tokom deset godina rada Fondacija je podržala obrazovanje preko 2.300 mladih osoba, uspostavili smo aktivnu saradnju sa 98 općina, preko 300 škola u BiH te brojimo više od 160.000 volonterskih sati koje su stipendisti i volonteri proveli pomažući jedni drugima i radeći za lokalnu zajednicu. Fondacija je vremenom izgradila poseban sistem i način rada, zahvaljujući kome je danas prepoznatljiva na prostorima cijele Bosne Hercegovine", istakao je učitelj Ramo te dodao kako i biljku kada zalijevate ona procvjeta, a ne kada pomažete djeci da vam neće uzvratiti.

"Naša misija je udruživanje raspoloživih finansijskih i ljudskih resursa, kao i njihovo efikasnije usmjeravanje sa ciljem dugoročnog poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Fondacija, osim što u školovanju podržava talentovanu djecu/omladinu, daje priliku i marginaliziranoj djeci za koje obrazovanje, usljed teške socioekonomske situacije, predstavlja skoro nepremostiv izazov", rekao je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor tokom obraćanja, te naglasio ulogu svih prijatelja Fondacije Hastor koji doprinose jačanju i implementaciji misije Fondacije.

Svečana Akademija bila je prilika da se predstave uspjesi bivših i trenutnih stipendista, a među njima su najbolji matematičari, inovatori, umjetnici, književnici, sportisti i muzičari, kao i dobitnici najvećih državnih i internacionalnih priznanja.

Adisa Bolić, stipendistica Fondacije Hastor ove godine osvojila je nekoliko nagrada, a posebno ističe bronzanu medalju na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi u Hong Kongu. National Geographic je fotografiju stipendistice Fondacije Hastor, Tesnim Karišik izabrao za najbolju fotografiju 2015.

Kada su u pitanju inovacije, stipendisti Fondacije Hastor kreirali su nekoliko rješenja u oblasti održivog razvoja i zaštite okoliša, a jedna od njih i pravljenje papira od lišća drveća, kojom je Elvin Karkelja osvojio nagradu na Olimpijadi inovatora u New Yorku.

Da stipendisti Fondacije Hastor doprinose njenom radu i jačanju govori i činjenica da su kreirali i aplikaciju koja će u narednom periodu olakšati administrativni rad i monitoring u Fondaciji Hastor. Kako je istakao Sanel Delić, jedan od kreatora aplikacije i idejni tvorac start up-a Simplus Cad, ovakva aplikacija bit će jedinstvena i svrstati Fondaciju među vodeće u svijetu kada su u pitanju tehnologija i alati za svakodneni rad.

Stipendisti, studenti Muzičke akademije pripremili su posebnu tačku samo za ovu priliku u kojoj su gosti istinski uživali.

Pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa osnovna je ideja Fondacije Hastor.

"Naš cilj jeste da kroz djelovanje stvorimo nove lidere i jaču Bosnu i Hercegovinu, a činjenica da poduzetništvo stoji uz Fondaciju i predstavlja oslonac za njen rad dovoljno govori o snazi i dugoročnoj održivosti Fondacije Hastor", poručili su ispred Upravnog Odbora Fondacije Hastor.

Fondacija Hastor broji blizu 400 članova Kluba prijatelja koji su prepoznali značaj ulaganja u mlade ljude i svojim doprinosom žele učestvovati u jačanju i implementaciji misije Fondacije, ali i misiji pomaganju drugima uopšte. Na svečanosti, prisutnim predstavnicima ambasada, akademskih ustanova i institucija BiH, obratio se i prijatelj Fondacije Senad Hadžifejzović, koji je iskoristio priliku da mladima prenese svoje motive za uspjeh, želju za uspjehom i ljubavlju prema domovini. Svima prisutnima su se još jednom zahvalili stipendisti i Upravni Odbor uz poruku da zajedno idemo dalje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.