BiH
0

Fond otvoreno društvo BiH pomaže projekt obnove vrijedan 250.000 dolara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Koordinator programa Fonda otvorenog društva Bosne i Hercegovine Bogdan Popović potpisao je Memorandum o razumijevanju s Husejinom Smajlovićem, načelnikom Općine Zenica, za zajedničku realizaciju projekta "Pomoć u saniranju šteta izazvanih nastupanjem stanja prirodne nesreće u općini Zenica- OSF FRP".

Cilj ovog projekta je da se, u relativno kratkom vremenu, u partnerstvu s Općinom Zenica osigura hitna podrška naporima u saniranju nastalih šteta da bi se poboljšali uvjeti života za ugroženo stanovništvo na području zeničke općine.

Fond otvoreno društvo BiH je za realizaciju ovog projekta u općini Zenica osiguraoo 175.000 USD vlastitih sredstava, a od lokalne zajednice se očekuje da osigura 30 posto vlastitog učešća, oko 75.000 dolara.

  • Općinu Zenica smo identifikovali kao potencijalnog korisnika i partnera u realizaciji ovog projekta, prvenstveno zbog ogromnih šteta koje je pretrpjela u nedavnim nepogodama. Drugi razlog je činjenica da je Fond početkom ove godine u Zenici uspješno otpočeo projekt "Budžet za građane". Izuzetno cijeneći dosadašnju uspješnu saradnju s Općinom Zenica, kao i uviđajući potencijalni sinergijski efekt u realizaciji ova dva projekta FODBiH je donio odluku o pomoći općini Zenica - ističe Bogdan Popović, koordintor programa Fonda otvoreno društvo BiH.

Projekt je dizajniran tako da, u relativno kratkom periodu, omogući rekonstrukciju određene oštećene ili uništene javne infrastrutkure/objekta, kao i privremeno zapošljavanje i stvaranje dohotka za jedan dio najugroženijeg stanovništva. Ovo se namjerava postići iniciranjem i realizacijom projekta rekonstrukcije s relativno značajnim učešćem radne snage, koji će se identifikovati, finansirati i implementirati u bliskoj saradnji s Općinom Zenica.

Projekat „Pomoć u saniranju šteta izazvanih elementarnim nepogodama u općini Zenica – OSF FRP“ se finansira iz sredstava „Rezervnog fonda“, koji je mreža Fondacija otvoreno društvo uspostavila radi brže reakcije na nepredviđene događaje i krize. Iz ovog fonda je osigurano dodatnih 100.000 USD za podjelu humanitarnih paketa pomoći stanovništvu na poplavljenim i klizištima ugroženim područjima u BiH, najavljeno je da će slični projekti biti realizovani u Tuzli i Bijeljini.