BiH
9

Florence Hartmann i Kadir Topbaš počasni građani Grada Sarajeva

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaš i književnica i novinarka Florence Hartmann su dobili priznanje "Počasni građanin Sarajeva", odlučili su vijećnici na današnjoj, 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Dodjela priznanja Hartmann podržana je unutar vijeća sa 21 glasom "za" i jednim suzdržanim glasom dok je za dodjelu priznanja Topbašu "za" glasalo 20 vijećnika dok je jedan bio suzdržan. 

Predsjednik kluba gradskih vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) Velija Katica je u obrazloženju prijedloga o književnici i novinarki Florence Hartmann istakao kako je ona kao novinarka francuskog lista "Le Monde" tokom oružanih sukoba u BiH bila dopisnica, a potom i glasnogovornica glavne tužiteljice Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Carle del Ponte.

"Pisanom rječju, putem publikacija i knjiga svjedočila je o zločinima počinjenim u BiH i trajno se zalagala protiv nekažnjivosti", navodi se pored ostalog u obrazloženju prijedloga.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je Gradskom vijeću također ranije uputio prijedlog da se gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaš proglasi "Počasnim građaninom Sarajeva". U prijedlogu koji je uputio istakao je kako je Topbaš dao "izuzetan doprinos razvijanju i jačanju tradicionalnih i historijskih veza između gradskih općina Istanbula i Sarajeva". Pored toga, kako je navedeno u obrazloženju, građani Istanbula, Grad Istanbul i Republika Turska su tokom proteklog rata u BiH "nesebično pomagali  Sarajevo i BiH".

Topbaš je također, stoji u obrazloženju, u ime Grada Istanbula prvi put na 4. samitu gradonačelnika svijeta održanom u Istanbulu 12.-15. aprila 2007. godine Gradu Sarajevu uručio "Nagradu za multikulturalnu koegzistenciju". Gradonačelnik Istanbula je također učestvovao u prikupljanju donacija za pomoć poplavljenim gradovima u BiH tokom prošle godine.

Kadir Topbaš je gradonačelnik Istanbula i predsjednik Ujedinjenih gradova i lokalnih vlasti (UCLG), a u periodu između 1994. i 1998. godine radio je kao savjetnik tadašnjeg gradonačelnika Istanbula Recepa Tajipa Erdogana.

Počasni građanin Sarajeva je priznanje koje se dodjeluje građanima BIH koji su se istakli u razvoju grada, koji su se posvetili unaprjeđenju međunarodne saradnje i učuvanju mira u zemlji  i inostanstvu. Također, ovo priznanje dodjeluje i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa sa načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima. Počasnom građaninu Sarajeva potom bude uručena i Povelja Grada Sarajeva. Prijedlog za dodjelu ovog priznanja može podnijeti svaki vijećnik unutar Gradske Uprave Grada Sarajeva.