BiH
40

Hartmann: Sramno je oslobađanje Perišića od odgovornosti za zločine

Piše: F. Vele
Florence Hartmann: Skandalozna odluka Žalbenog vijeća (Foto: AFP)
Florence Hartmann: Skandalozna odluka Žalbenog vijeća (Foto: AFP)
Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, u razgovoru za Klix.ba je nazvala sramnom jučerašnju odluku Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) koje je odbacilo zahtjev Tužilaštva da se "u interesu pravde" ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.
Hartmann: Skandalozna odluka Žalbenog vijeća
Hartmann: Skandalozna odluka Žalbenog vijeća

Ovakvom odlukom Perišić je, podsjetimo, definitivno oslobođen odgovornosti za ratne zločine na području BiH. Također, time je dodatno amnestirana i Srbija od odgovornosti za agresiju na BiH.

''Odluka kojom se odbija zahtjev Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da Žalbeno vijeće preispita presudu, kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, je skandalozna jer ukazuje da Sud odustaje od traženja istine i provođenja pravde'', kazala je Hartmann.

Podsjeća kako je osnov za zahtjev Haškog tužilaštva za preispitivanje oslobađajuće presude u slučaju "Perišić" bila počinjena pravna greška, odnosno uvođenje pravnih standarda koji nikada do tada nisu primjenjivani.

''Naprotiv, ti standardi su odbačeni! Naime, u nedavnoj presudi u slučaju 'Kosovske četvorke', Žalbeno vijeće MKSJ zaključilo je da su sudije u Perišićevom predmetu pogriješili kada su tražili dokaze o 'konkretnoj usmjerenosti' na činjenje zločina kao element odgovornosti za pomaganje i podržavanje'', podsjeća Hartmann, te dodaje:

''Žalbeno vijeće stalnog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) iznijelo je isti stav u slučaju Charles Taylora. Ove dvije presude, koje su donesene pred dvije različite međunarodne sudske instance, pokazuju da je presuda Perišiću zasnovana na pogrešnim pravnim standardima, što je u suprotnosti sa osnovnim postulatima prava i pravde''.

Prema njenim riječima, još veći apsurd je činjenica da je sudija koji je uveo ovaj pogrešni pravni standard u slučaju Perišić upravo isti sudija koji je odbio da se takva greška preispita, valjano obrazloži i prije donošenja bilo kakve konačne odluke – predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron.

''I to nije prvi put. Očigledno, sudija Meron ovim ponovo potvrđuje da se smatra iznad zakona, i da ne polaze računa nikome. Neprihvatljiv je argument sudije Merona da Žalbeno vijeće nema moć da preispituje sopstvene presude kad dobro zna da u svim drugim pravim sistemima, osim na međunarodnim, postoje još instance, iznad Žalbenog vijeća gdje se upravo prispituju takve pravne kontradikcije. Upravo zbog toga on je trebao prihvatiti preispitivanje presude koja je očigledno zasnovana na pogrešnom standardu'', komentira Hartmann.

Istrajavanje na ovakvoj odluci znači da je Perišić jedni optuženik koji će imati potreban tretman, protiv interesa istine i pravde, i time protiv prava žrtava.

''Ali kao što je sudija Meron istakao: 'Interes žrtava nije pravni osnov za odobravanje zahtijeva Tužilaštva'. To je novi pravni standard sudije Merona, kazala je Hartmann.