BiH
0

Flash mob u Zenici: Svaka četvrta žena je žrtva nasilja

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Aktivistice i aktivisti Centra za pravnu pomoć ženama Zenica danas su na Trgu Alije Izetbegovića u ovom gradu izveli plesni performans kojim su željeli pažnju sugrađana skrenuti na problem nasilja nad ženama.

Flash mob koji su danas izveli organizovan je povodom obilježavanja svjetske kampanje 16 dana aktivizma, koja se ove godine obilježava pod sloganom "Od mira u domu, do mira u svijetu: Suprostavimo se militarizmu i iskorijenimo nasilje nad ženama".

Aktivistica i pravnica Centra za pravnu pomoć ženama Zenica, Mirna Hodžić, kazala je da je cilj performansa bio skrenuti pažnju građana na problem zlostavljanja žena.

"Današnjim flash mobom smo željeli skrenuti pažnju sugrađana na problem u njihovom okruženju. Statistika pokazuje da je svaka četvrta žena žrtva nasilja i to nije problem o kojem se ne treba pričati", kazala je Mirna.

Ona je dodala da žene često prijavljuju nasilje, ali da nisu upoznate da nasilje nije samo fizičko zlostavljanje.

"Statistika pokazuje da žene prijavljuju nasilje koje je izvršeno nad njima, ali ono što ne znaju jeste da ono nije samo fizičko, nego da postoji i psihološko i seksualno. Mi ih upravo kroz brojne radionice pokušavamo osvijestiti o vrstama nasilja, da su obavezne prijaviti nasilje... Mnoge žene čak i ne znaju da nasilje predstavlja krivično djelo", dodaje Mirna.

Nakon flash moba, aktivistice i aktivisti su Zeničanima podijelili edukacijski materijal o pravima žena uz poruku "Reaguj, spriječi i prijavi".