BiH
90

Fischer u Sarajevu: BiH i Austrija imaju neraskidive prijateljske veze

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Austrijski predsjednik Heinz Fischer rekao je danas u Sarajevu kako njegova zemlja insistira na uspjehu pregovora bh. političkih lidera oko implementacije odluke u slučaju "Sejdić i Finci".

"Na strani smo BiH, želimo insistirati i izvršiti pritisak da se postigne željeni uspjeh, da uspiju pregovori i da se ostvari promjena ustava kojoj se teži u kontekstu ove presude", rekao je Fischer.

U Austriji imamo prijatelja koji podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu, čemu svjedoči i današnja radna posjeta predsjednika Austrije, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Nakon sastanka predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Nebojše Radmanovića sa predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Komšić je istakao kako izuzetno važnim za bilateralne odnose ove dvije zemlje smatra susrete na najvišem nivou.

"Ovom prilikom želim pozdraviti dobre političke odnose i saradnju BiH i Austrije koja se ogleda i u visokom stepenu austrijskih investicija u BiH. U BiH imamo oko 200 austrijskih firmi sa većinskim udjelom u mnogim proizvodnim pogonima i prodajnim uredima. Austrija je i dalje jedan od najvećih investitora sa oko 1,7 milijardi eura investicija u BiH", rekao je Komšić.

Za razvoj ekonomskih odnosa naročito je bitna reatifikacija sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nastavio je Komšić, te dodao da su inicirani i pregovori o sporazumu o zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u Austriji.

"Potrebno je naglasiti da u Austriji studira oko 3.000 studenata iz BiH, a pored svih istorijskih, kulturnih i ekonomskih veza, posebna poveznica naše dvije države je 90.000 građana BiH, govorim o građanima koji imaju naše državljanstvio, odnosno ukupno 120.000 naših građana koji su i porijeklom iz BiH, a koji žive i rade u Republici Austriji", istakao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić istakao je kako je Predsjedništvo BiH pozvalo Heinza Fischera da naredne godine, 28. juna, prisustvuje obilježavanju godišnjice sarajevskog atentata i koncertu Bečke filharmonije, koji će biti održan u Sarajevu.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer izrazio je zadovoljstvo što se ponovo nalazi u Sarajevu, te dodao da želi potvrditi sve što je predsjedavajući Komšić rekao, a što se tiče dobrih odnosa između Austrije i BiH. On je naglasio da Austrija na BiH gleda kao na prijatelja, te da se u tom smislu dobri odnosi potvrđuju u različitim oblastima života.

"Mi ćemo podržavati BiH na njenom euroatlantskom putu. Kao prijatelj BiH, mi smo naročito zainteresiarni za sve činjenice koje se tiču napretka, odnosno zainteresirani smo da znamo za sve kočnice i prepreke koje stoje na putu napretka BiH, a naročito u detalju koji se tiče provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Na strani smo BiH, želimo insistirati i izvršiti pritisak da se postigne željeni uspjeh, da uspiju pregovori i da se ostvari promjena ustava kojoj se teži u kontekstu ove presude", naglasio je Fischer.

Privrednu saradnju i njene pozitivne aspekte, rekao je Fischer, posmatra jednako kao i Komšić, izrazivši opredjeljenje Austrije da se saradnja u tom pravcu i nastavi.

"Što se tiče poziva za 28. juni, želim reći da sam rado prihvatio taj poziv i da ću rado boraviti taj dan ponovo ovdje. 28. juna 2014. obilježava se 100 godina početka Prvog svjetskog rata, odnosno godišnjica koja izaziva zamišljenost, ali koja u svakom slučaju ne predstavlja više problem za odnose sa BiH, već nosi sa sobom poruku orijentiranosti prema budućnosti i miru", poručio je Fischer.

Austrijskom predsjedniku večeras će u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti uručena nagrada "Isa-beg Ishaković".