{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijski predsjednik Fischer doputovao u BiH, posjetio EUFOR

F
30.10.2013. u 14:00
0
4
Austrijski predsjednik Fischer doputovao u BiH, posjetio EUFOR
0
Austrijski predsjednik Fischer doputovao u BiH, posjetio EUFOR
Heinz Fischer (Foto: AFP)
Austrijski predsjednik Heinz Fischer stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini vojnim avionom koji je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo.
Kako je saopćeno iz EUFOR-a, u pratnji austrijskog predsjednika bila je delegacija predvođena austrijskim ministrom odbrane i sporta Geraldom Klugom, u kojoj su još bili general-pukovnik Bernhard Bair, zamjenik načelnika Generalštaba, i brigadni general Johann Frank, načelnik Odjela za sigurnosno-političku analizu.

Nakon srdačne dobrodošlice koju im je poželio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, predsjednik i njegova delegacija posjetili su bazu Butmir, Glavnu komandu Evropskih snaga u BiH (EUFOR), gdje su ih primili komandant EUFOR-a general-major Dieter Heidecker i komandant Austrijskog nacionalnog kotingenta, brigadir Klaus Jäger.

Nakon toga, komandant EUFOR-a je upoznao predsjednika Fischera sa trenutnom situacijom u BiH i zadacima EUFOR-a, uključujući i aktivnosti osposobljavanja i obuke, koje se izvode zajedno sa Oružanim snagama BiH (OS BiH).

General Heidecker se zahvalio predsjedniku na izvanrednoj podršci ovoj misiji.

Austrija šalje svoje trupe u EUFOR i one služe u Glavnoj komandi, timovima za vezu i posmatranje (LOT timovi) u Brčkom, Bratuncu i Tuzli, Komandi Višenacionalnog bataljona, a također šalje i pilote i helikoptere za zračnu podršku.

Ukupan broj austrijskih vojnika koji služe u misiji EUFOR-a Operacija “Althea” je veći od 200.

Komandant EUFOR-a je pohvalio profesionalnost austrijskih pripadnika EUFOR-a i izrazio svoje uvjerenje da će EUFOR nastaviti pružati podršku vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Austrijski predsjednik ocijenio je austrijsku vojnu misiju u BiH kao veoma pozitivnu. Zatim je, zajedno sa vojnicima, prisustvovao nacionalnom prijemu kada im se zahvalio na “mirovnoj i humanitranoj službi” koju obavljaju u okviru misije Evropske unije. Naglasio je da se ta služba vrši “u duhu sa osnovnim austrijskim principima: mirom, stabilnošću i demokratijom”.

Predsjednik Fischer iskoristio je ovu priliku i ručao zajedno sa svim pripadnicima Austrijskog kontingenta, gdje im je dao mogućnost da oni njemu postave svoja pitanja; svi prisutni su bili veoma zahvalni na tome.

Tokom ove jednodnevne posjete BiH, savezni predsjednik Heinz Fischer će u Narodnom pozorištu primiti bosansku nagradu ”Isa-beg Ishaković”, koju uručuje Amel Suljović.

Isa-Beg Ishaković bio je otomanski general i prvi guverner otomanske provincije Bosne. Vladao je u periodu od 1450. do 1460. godine. Suljović je osnivač i predsjednik Udruženja za zaštitu kulture i kulturnog nasljeđa “Klepsidra”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: