Sirius 2010
60

Firma koja je dospjela na američku crnu listu jedini odobreni operater fiskalnog sistema u RS-u

N. Ž.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ured za upravljanje imovine stranaca u SAD-u (OFAC) danas je objavio novu listu sankcionisanih firmi i osoba iz Bosne i Hercegovine, a među kompanijama našla se i Sirius 2010.
Firma koja je povezana s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS-a Milorada Dodika, poznata je i po tome što je u januaru ove godine potpisala ugovor s Ministarstvom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine za digitalizaciju javnog servisa vrijedan 25 miliona KM.

Međutim, vrijedi istaći i da je ova firma jedini registrovani i odobreni operater fiskalnog sistema u entitetu RS. Ovo kaže i odluka Ministarstva finansija ovog bh. entiteta iz 22. novembra 2023. godine.

Tačnije, radi se o konzorcijumu firmi Sirius 2010, Aero Centar Krila i Mikroelektronika.

Njegov posao je da vrši isporuku, instalaciju i puštanje u rad fiskalnih uređaja, da ih servisira, nadgleda i vrši obuku onih koji će ih koristiti, a operater utvrđuje cijenu za svoj rad, s tim da će troškovnik morati da odobri resorno ministarstvo.

Prije ovog procesa, Poreska uprava RS je kompaniji Prointer dodijelila 36,9 mil KM vrijedan tender za uspostavljanje informacionog sistema za fiskalizaciju. Prointer je također "završio" na listi sankcionisanih firmi u ovoj objavi OFAC-a.

Podsjetimo, pored Sirius 2010, na listi se sada nalaze UNA TV, Prointer, International Group, Infinity Media, K-2 Audio i Kaldera Company.

Od osoba, na listi su se našli Milenko Čičić i Đorđe Đurić.