Javnosti simpatični
197

Firma iz Čelića angažovala radnike iz Bangladeša, pogledajte kako u Brčkom čiste snijeg

A. K.
Radnici iz Bangladeša čiste snijeg u Brčkom (Foto: Screenshot)
Radnici iz Bangladeša čiste snijeg u Brčkom (Foto: Screenshot)
Građevinska firma Papilon jedna je od onih koja se suočava s problemom pronalaska radne snage te su posredstvom druge kompanije iz Zvornika angažovali 20 radnika porijeklom iz Bangladeša. Grupa njih trenutno radi na čišćenju puteva u Brčkom, a veoma brzo su pokupili simpatije javnosti.

Na društvenim mrežama se pojavio video trojice radnika koji trenutno rade na uklanjanju snijega sa puteva u Brčkom. Kako je moguće vidjeti, oni tvrde da su iz Bangladeša, a s osmijehom obavljaju svoj posao.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, upravo je riječ o radnicima iz Bangladeša, a na videu su prikazane tri osobe od njih okvirno 20, koje su trenutno angažovane u kompaniji Papilon Koraj – Čelić.

"Zbog nedostatka radne snage, mi smo njih iznajmili od jedne druge firme iz Zvornika. Kod mene su angažovani već nešto više od godinu dana i dobro su se uklopili. Dobri su, čestiti i uredni radnici. Njihov angažman nama povećava troškove, ali mi nemamo mnogo izbora. Jedino su nam rješenje kako bismo mogli ispoštovati rokove, odnosno završiti poslove na vrijeme", kazao je za Klix.ba vlasnik Papilona Halid Salihović.

Inače, firma Papilom nudi širok dijapazon usluga, odnosno radova. Primarno su građevinska kompanija, koja izvan sezone obavlja i poslove održavanja puteva.

"Radnici iz Bangladeša se nalaze na više pozicija u firmi, odnosno angažovani su kao pomoćni i fizički radnici, zatim kao pomoćni radnici u građevinskom sektoru te kao pomoćni radnici na putevima", dodaje Salihović.

Svi radnici koji se nalaze u sektoru građevinarstva na kraju sezone dobijaju priliku za rad na održavanju puteva, odnosno čišćenju snijega, a takav je slučaj i sa osobama iz Bangladeša koje dobrovoljno pristaju na to. Za svoj angažman dobijaju naknadu.