Jevrejska zajednica u BiH
909

Finci: Posjete Dodika i Čovića Izraelu imale su efekta, bh. diplomatija je pokazala neefikasnost

S. Š. U.
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Ambasade Izraela u Tirani, koja pokriva i BiH poručeno je kako su prijedlozi "hrvatske strane" o izmjenama Izbornog zakona BiH dobrodošli.
Općepoznato je da su prijedlozi "hrvatske strane" ili HDZ-a BiH uglavnom usmjereni ka održavanju koncepta "konstitutivnosti naroda" koji je suprotan građanskom konceptu, kao i da već postojeće odredbe Izbornog zakona diskriminiraju građane koji se izjašnjavaju kao pripadnici Ostalih. Stoga je javnost šokirala podrška ambasade politikama koje diskriminiraju i jevrejsku manjinu u BiH. Za komentar, pitali smo predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija.

"Očito je da su nedavne posjete Čovića i Dodika Izraelu imale nekog utjecaja i na mišljenje ambasade za BiH koja je shvatila da je to ono za što se oni bore, i jednostavno su im dali podršku. Nažalost, mislim da je neefikasnost naše diplomatije, barem one koju predvode probosanske stranke nedovoljna da bi mogla da okrene to mišljenje i za sada je situacija takva, a pravi rezultat ćemo vidjeti tek nakon 2. oktobra kada naši građani budu izašli na izbore i odlučili šta i kako dalje u ovoj zemlji sa promjenom Ustava i promjenom Izbornog zakona", kazao je Finci za Klix.ba.

Pitali smo predsjednika Jevrejske zajednice u BiH i kakav je generalno stav te zajednice o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji insistira na "konstitutivnosti naroda" time ignorirajući građansku komponentu i diskvalificirajući manjine iz izbornog procesa u smislu mogućnosti njihovog izbora na funkcije.

"Mislim da je sasvim jasno da nakon pet presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su u nekoliko slučajeva dokazale nedosljednost Ustava BiH i njegovu neusklađenost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. I naš Izborni zakon koji je na tome zasnovan sigurno da ima nekoliko falinki koje bi trebalo ispraviti. Na našim političkim strankama je da iznađu načina kako to uraditi, a ne da slušaju samo želje jedne, druge ili treće političke opcije. Prema tome, sve je stvar dogovora i čini mi se da je vrijeme koje je visoki predstavnik stavio pred naše političke lidere da se dogovore o tome na koji način će izmijeniti Izborni zakon jednostavno protiče, a niko ništa na tome ne radi", mišljenja je Finci.

Iz Ambasade Izraela su kazali i da Izborni zakon BiH mora osigurati principe jednakosti i nediskriminacije, te da je jedan od načina da se održe ti principi "legitimno predstavljanje".

"Svaka država ima pravo da ima svoje mišljenje, pa tako i država Izrael. Ako njeno mišljenje iznosi njihova ambasada, ima pravo da to kaže, a mi kao građani BiH trebamo iznijeti svoje mišljenje na izborima koji su pred nama", zaključio je Finci.