BiH
7

Finci: Dejtonski sporazum dozvoljava mnoge stvari, ali se političari moraju dogovoriti šta žele mijenjati

Piše: Er. M.
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelant u Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH Jakob Finci kazao je za Klix.ba, u povodu obilježavanja 21. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako nijedna ideja o izmjenama mirovnog sporazuma ne može proći sve dok postoje različite ideje revizije u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru.

Finci smatra kako u Bosni i Hercegovini nikada u potpunosti nije ni implementiran Dejtonski mirovni sporazum.

"Postoje mnoge stvari u Dejtonskom mirovnom sporazumu koje nam otvaraju mogućnosti da radimo kako hoćemo. Postoji odrednica u Dejtonu koja kaže da se može raditi sve o čemu se dogovore dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda", rekao je Finci.

Istakao je da i danas u Ustavu BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše kako Vijeće ministara BiH ima samo tri ministarstva iako svi znamo da je u organu izvršne vlasti devet ministarstva.

"Svi osjećamo da nam na državnom nivou nedostaju ministarstvo poljoprivrede, ministarstvo kulture i obrazovanja. Kako smo sa tri došli na devet ministarstva u Vijeću ministara BiH, a da ne promijenimo Dejton? Tako što smo se dogovorili", kazao je Finci.

Ponovio je kako Dejtonski mirovni sporazum dozvoljava mnoge stvari, a da se političari u našoj zemlji moraju dogovoriti o načinu izmjene sporazuma ako ga već žele mijenjati.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je rekao kako u tom kontekstu postoje tri ideje i to iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara.

"Jedna je o nezavisnoj Republici Srpskoj, druga traži unitarnu BiH, a treća traži treći entitet u postojećoj konstalaciji. U tom slučaju nijedna ideja ne može dobiti podršku. Prema tome, previše je opasno mijenjati Dejton ako se ne možemo unaprijed dogovoriti", rekao je Finci.

On je rekao i da u BiH nikada nije ispunjen dio koji se odnosi na korporacije tako da sada imamo situaciju da ne postoji željeznička pruga od Sarajeva do mora i to samo zbog toga što korporacija nije zaživjela.

"Da bismo nešto mogli mijenjati onda to moramo u potpunosti i implementirati. Ako kažemo da nam to ne odgovara onda unaprijed moramo znati šta nam ne odgovara", rekao je Finci.

Zaključio je da su vlasti u BiH već donijele amandman 1. na Ustav BiH koji se odnosi na Distrikt Brčko BiH.

"To je prošlo glatko i niko nije ni primijetio da smo donijeli amandman na Ustav BiH. Dakle, procedura je vrlo jednostavna i brza", rekao je Finci.