BiH
62

"Finansijski neodrživa": Fontana u Parku nacionalnih manjina u Sarajevu godinama propada

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Park nacionalnih manjina u Sarajevu otvoren je 2010. godine na Pofalićima preko puta hotela Bristol. Sastoji se od manje zelene površine koju nerijetko koriste i okolni ugostiteljski objekti, klupe i fontane koja je devastirana.

Fontana je izgrađena 2007. godine, a projekat je finansirao Grad Sarajevo. Na početku je to bila lijepa građevina bijele boje s vodom koja je tekla, te nezaobilazno mjesto za dječiju igru. Napravljena je prema idejnom rješenju komisije koju su sačinjavali profesori sa Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta. Fontana već godinama nije u funkciji, oronula je i izgleda poput rugla.

"Shodno gradskoj Odluci o izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnih česmi i fontana, Grad Sarajevo je godinama vodio brigu o fontani. Međutim, fontana se pokazala finansijski neodrživom. U eksploataciji se pokazalo da građevinska rješenja nisu bila najadekvatnija. Vremenski uslovi koji vladaju u Sarajevu (kiša, snijeg, mraz, sunce) doveli su do intenzivnog oštećivanja fontane i njenih konstruktivnih dijelova", kazali su za Klix.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Sarajevo.

Nakon detaljne analize u Gradskoj upravi Sarajevo je zaključeno da je najpovoljnije rješenje uklanjanje fontane. Nije poznato kada će se to dogoditi kao ni informacija šta će biti na tom mjestu.