BiH
31

Betonska kula pokraj Crkve u Sarajevu: Nadležno ministarstvo nije dalo dozvolu za gradnju

Piše: Irvin P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pokraj Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji gradi se objekat za čiju je gradnju Općina Stari Grad izdala urednu dozvolu.

Ipak, kao što je Klix.ba pisao ranije, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH smatra kako se gradnjom narušava historijska cjelina Stare pravoslavne crkve (Crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) i ambijentalna cjelina Historijskog gradskog područja Sarajevske čaršije.

I pored toga, Općina je za spomenuti objekat, čiji je investitor kompanija Seed iz Sanskog Mosta, dala urbanističku saglasnost početkom januara 2013. Također, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je dao mišljenje da je potrebno zatražiti saglasnost od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Zavod je dao saglasnost i zatražio da investitor koriguje projekat tako da objekat gabaritima odgovara, a stilom korespondira s postojećim objektom i mikrolokacijom.

Ali, pored općinskog i kantonalnog odobravanja građevinskih aktivnosti, jedna institucija koja je nadležna za izdavanje akata o građenju/obnovi postojećeg objekta u obuhvatu Historijskog gradskog područja to nije učinila. Riječ je o Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

"Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije izdalo nikakve akte o građenju, propisane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH i Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH za predmetni objekat", rečeno je iz Ministarstva za Klix.ba.

Oni dodaju da se na Historijskom gradskom području Sarajevska čaršija primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije. Član 5. Zakona glasi: "Odobrenja za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša".

Drugim riječima, zanemaren je Aneks 8 Dejtonskog sporazuma koji govori da je Federacija dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika.

Podsjećamo, Komisija je poručila da će za dobijene dozvole za gradnju tražiti stavljanje van snage. Također, Komisija ni nakon 20 dana od održavanja posljednje sjednice nije kontaktirala Ministarstvo prostornog uređenja.