Stanislav Čađo
0

"Finansijski kriminal je ozbiljan problem za svaku državu"

FENA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a podnijelo je prošle godine oko 600 izvještaja u vezi s finansijskim kriminalom, od čega se 96 odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo kaže da privredni kriminal predstavlja opasnost za svaku državu, pa i za BiH, ali da entitetska policija ima kapacitete za borbu protiv tog vida kriminala.

O finansijskom kriminalu i istragama danas se raspravlja na dvodnevnom seminaru u Banjoj Luci koji organizira MUPRS uz podršku tzv. istrumenta za tehničku pomoć i razmjenu infomacija (Tehnical Assistance and Information Exchange Istrument - TAIEX) Evropske komisije koji omogućava edukaciju i dodatno profiliranje stručnjaka.

Ministar Čađo je rekao da će se na ovom skupu razmijeniti iskustva kako bi se otkrivanju finansijskog kriminala pristupilo na najprofesionalniji način.

Direktor policije Uroš Pena kazao je da se finansijskim kriminalom bave fakultetski obrazovani ljudi koji se nalaze na važnim pozicijama.

"Tamna brojka ovakvih djela jedna je od najvećih u BiH. I mi smo radeći na otkrivanju krivičnh djela iz ove oblasti zadokumentovali određeni broj krivičnih djela“, naveo je Pena.

Komesar Misije Evropske policije u BiH (EUPM) Stefan Feller ukazao je na to da privredni i ekonomski kriminal predstavlja veliku opasnost po svaku državu, te da nije karakteristična samo za BiH, već je to globalan problem.

On je podsjetio da će se mandat dvogodišnje Misije EUPM-a u BiH fokusirati isključivo na borbu protiv organiziranog i drugih oblika kriminala.

Seminaru prisustvuju predstavnici MUP-a RS-a, MUP-a FBiH, Policije Brčko Distrikta, SIPA-e, tužilaštava entitetskog i državnog nivoa, entitetskih agencija za bankarstvo i poreskih uprava - Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te predstavnici entitetskih ministarstava finansija.