|

Finansijske institucije se moraju značajnije uključiti

Finansijske institucije se moraju značajnije uključiti
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 09:58
0
komentara
0

dijeljenja
Finansijske institucije se moraju značajnije uključiti
Njemačko ministarstvo obrazovanja i istraživanja, u saradnji sa Finansijskom inicijativom Programa okoliša Ujedinjenih nacija (UNEP FI) i Institutom održivog poslovanja (SBI), provelo je istraživanje da li i u kojoj mjeri finansijske institucije uzimaju u obzir klimatske promjene prilikom procjene rizika svojih ulaganja.
Finansijske institucije moraju preuzeti značajniju ulogu

Istraživanjem je obuhvaćno 60 finansijskih institucija sa svih kontinenata i osnovni zaključak je da finansijske institucije pokušavaju uključiti i klimatske promjene prilikom procjene rizika investicije, ali da ne posjeduju dovoljno znanja i osnovih pokazatelja na čemu bi se bazirale te procjene.

Zbog ovog podatka studija predlaže da finansijske institucije preuzmu vodeću ulogu u promoviranju istraživanja klimatskih promjena, redukcije emisija stakleničkih plinova i efikasne upotrebe energije, prvenstveno jer finansijske institucije imaju sposobnost da svojim klijentima nametnu implementaciju mjera koje će smanjiti negativno djelovanje na okoliš. Dodatna pogodnost je da finansijske institucije posluju sa klijentima iz svih industrija i pokrivaju jako široko geografsko područije, tako da insistiranje na smanjenju negativnog okolinskog djelovanja od strane finansijskih institucija može imati instantno i globalno djelovanje.

Finansijske institucije, koje su učestvovale u istraživanju, su iskazale interes za unapređenje analize kreditnog rizika uzimajući u obzir i klimatske promjene. Jedna bankarska grupacija, koja je prisutna i u Bosni i Hercegovini, posebno je potencirala neophodnost usvajanja "klimatskog pravilnika", prema kojem bi se sve finansijske institucije ponašale prilikom procjene rizika klimatskih promjena.

To znači, da će klijenti te grupacije morati prilagoditi svoje poslovanje prema uputama pravilnika, što uključuje i bosanskohercegovačke klijente. Procjenjuje se da će na idućem sastanku Finansijskog foruma klimatskih promjena (Climate Change Finance Forum) jedna od glavnih tema biti i razvijanje klimatskog pravilnika.

Cjelokupno istraživanje je dostupno na www.energis.ba u sekciji vijesti, podsekcija Energis press, a eventualni zaključci Foruma bit će prezentovani u sklopu Sedmice održive energije, koja će se održati u mjesecu aprilu u Sarajevu, saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.