Institucionalna obmana
307

Finalna faza genocida: RS formira komisiju za svoju istinu o "stradanjima u Srebrenici"

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlast u bh. entitetu Republika Srpska ne priznaje presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, vezane za genocid u Srebrenici, pa su najavili formiranje svoje međunarodne komisije koja će se baviti "stradanjima svih naroda u Srebrenici od 1992. do 1995. godine".

"Genocid nije počinjen, počinjen je veliki zločin", evoluirana je istina aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je 2008. godine, u svojstvu premijera Republike Srpske, kazao da je genocid u Srebrenici neosporna pravna činjenica.

No, prošle sedmice je ponovio da u Srebrenici nije počinjen genocid, najavivši formiranje međunarodne komisije koja će dokazati da je zločin počinjen nad svim narodima. "Pokušava se doći do najvećih autoriteta iz te oblasti", kazao je Dodik.

Promjena političkog kursa

Narodna skupština Republike Srpske je u augustu 2018. godine jednoglasno odbacila izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je usvojila tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu.

Kreiranje novog izvještaja je najavio i nedavno imenovani premijer Republike Srpske Radovan Višković, kazavši da se nada da će poslije toga istina o Srebrenici biti malo drukčija i da će takvu istinu prezentovati međunarodnoj zajednici.

"Nadam se da će poslije toga sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice", rekao je Višković.

S druge strane, žrtve genocida i etničkog čišćenja u Srebrenici poručuju da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković uzaludno nadaju te da ništa ne može dovesti u pitanje pravne, naučne i historijske činjenice.

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković smatra da je izvještaj iz 2004. godine bio jedan od najvećih iskoraka ka istinskom suočavanju s prošlošću i pomirenju, ali da od tog perioda do danas nije bilo hrabrosti da se proces provede do kraja i da su čak i akteri donošenja izvještaja promijenili politički kurs.

Ćamil Duraković (Foto: Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Klix.ba)

"Ono što se dešava u entitetu RS, pored drugih oblika diskriminacije povratnika, preživjelih žrtava etničkog čišćenja i genocida, i ovo je jedan u nizu institucionalnih represija kojim se šalje poruka da za nas života na ovom prostoru nema niti će ga biti", kazao je Duraković za Klix.ba.

Finalna faza provođenja genocida

Ćamil Duraković navodi da je formiranje međunarodne komisije i kreiranje njihovog izvještaja čisti revizionizam nečega što je u niz predmeta pred međunarodnim sudovima dokazano.

"Ono što najviše čudi u svemu jeste to što je Vlada RS donijela izvještaj koji želi revidirati", rekao je Duraković za Klix.ba.

Poručuje da je novi izvještaj Vlade RS-a o "stradanjima u Srebrenici" samo gubljenje vremena i finansijskih sredstava, te da on ne može, kako to premijer RS-a želi predstaviti, doprinijeti pomirenju.

"Mislim da je to gubljenje vremena i finansijskih sredstava. Na sceni je politički akt, a ne istinski pristup analizi prošlosti. Ako entitet i njegove vodeće političke figure negiraju genocid, a imenuju komisiju, šta drugo očekivati nego da ta komisija napravi jedan politički izvještaj koji će minimizirati, umanjiti i izjednačiti krivnje. To je jedna od finalnih faza genocida, revizionizam i pokušaj izjednačavanja i izvrtanja historijskih činjenica", zaključio je Ćamil Duraković.

Autoriteti za genocid

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je za Klix.ba da će u narednih nekoliko dana biti formirana komisija.

Milorad Kojić
Milorad Kojić

"Ministarstvo pravde RS-a je nosilac svih aktivnosti u vezi sa formiranjem međunarodne komisije, a mi smo kao Republički centar sastavni dio tog ministarstva. U narednim danima će biti formirana komisija, i za Srebrenicu i za Sarajevo. To je u završnoj fazi. Obavljaju se još tehničke pripreme za stavljanje materijala na dnevni red Vlade RS-a", istakao je Kojić.

Kojić navodi da ne može govoriti o članovima komisije, napominjući samo da će njihova imena biti poznata kad Vlada donese rješenje u kojem će ta imena biti navedena.

"Mi znamo ko su članovi komisije, oni dolaze iz Kine, Japana, Njemačke, Italije, Izraela. To su uglavnom eksperti iz svojih oblasti, ugledni profesori iz oblasti međunarodnog prava, ljudskih prava, forenzičari, historičari. Bit će različitih profila i struka koje odgovaraju onome što treba da se utvrdi na jedan nezavisan i nepristrasan način o onome što se dešavalo od 1992. do 1995. godine u Srebrenici i Sarajevu", rekao je Kojić.

Na pitanje da li je policijski komesar iz Nigerije Adenrele Shinaba dao saglasnost za učestvovanje u radu međunarodne komisije, koju formira Vlada RS-a, Kojić ističe da nam to ne može potvrditi.

Adenrele Shinaba
Adenrele Shinaba

Kojić navodi da će komisija biti potpuno nezavisna i da je u ovom momentu nemoguće znati kakav izvještaj će biti donesen.

"Krajnji cilj je da se utvrdi istina o onome što se dešavalo. Sama istina može da doprinese pomirenju naroda. Bitno je da objektivno gledamo na te događaje", zaključio je Milorad Kojić.