Oglasili se saopćenjem
283

Filozofski fakultet u Mostaru odustao od ljetne škole nakon kritika zbog izgleda plakata

S. Š.
Foto: Facebook/Wikicommons
Foto: Facebook/Wikicommons
Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odustao je od organizacije ljetne škole "Methodology of Political Science: New Issues and Trends", a u zvaničnom saopćenju su objasnili svoju odluku.

Naime, organizacija ljetne škole na ovom fakultetu došla je u centar pažnje zbog reklamnog plakata na kojoj munare nisu jasno naslikane.

U međuvremenu, nakon bure reakcija, fakultet je otkazao uopšte organizaciju ljetne škole smatrajući da su raznorazne reakcije stvorile sigurnosti problem.

"Količina upućenih prijetnji smrću i uništenjem fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem. Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali učestvovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i", saopćili su za mostarskog fakulteta.

Oni su, također, još jednom naglasili da je plakat izradila umjetna inteligencija.

"Imajući u vidu da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skrećemo pozornost da se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg smo preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti", navode sa Filozofskog fakulteta te nastavljaju:

"Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta 'Koski Mehmed-pašina džamija'. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti", navedeno je također u saopćenju na njihovoj zvaničnoj stranici.

Oni smatraju da su "promicatelji mržnje" dodatno rasplamsali atmosferu straha u Mostaru.

"Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno 'izbili' jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj", poručuju.

Za kraj, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru kaže da će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini.