BiH
226

Film "Srebrenica Survivors" 11. jula premijerno na BBC-u

FENA
Dokumentarni film “Srebrenica Survivors”, kojeg je režirao bosanskohercegovački reditelj Samir Mehanović, bit će premijerno prikazan 11. jula ove godine na BBC-u.

Film će biti emitovan na BBC Worldu, što znači da će 500 miliona gledalaca moći vidjeti ovo djelo, piše Bhdinfodesk iz Birminghama.

Mehanović ističe da je cilj filma da se prikažu patnje preživjelih Srebreničana koji su žrtve najvećeg genocida počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Nažalost, među počiniteljima Srbima ima mnogo onih koji još negiraju da su Srbi nad Bošnjacima počinili genocid i iskreno se nadam da će ovaj moj film dati doprinos da se otpočne dijalog na tu temu, da se iznesu sve činjenice jer vjerovatno onda bi teško bilo pronaći opravdanje za brutalni genocid nad 8.732 muškarca bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici",. kaže autor.

Očekuje da će "Srebrenica Survivors" biti prikazan na mnogim filmskim festivalima širom svijeta.

Osim BBC Worlda, dio filma će biti prikazan na BBC 2 Newsnight 9. ili 10. jula, a bh. gledaoci će film moći vidjeti na FACE TV 11. jula te na premijeri u Sarajevu istu noć.

"Film je napravljen uz velika odricanja i sa vrlo malo sredstava. Snimali smo ga moj prijatelj Gavin Wolfe Murray i ja, a film sam montirao u svom stanu s mladom montažerkom Laurrom Carreira iz Portugala. Današnja tehnologija omogućava da se ovako radi, ali treba znati ispričati priču jer Srebrenica će uvijek biti nezavršena tema", podvlači Mehanović.

Ovaj filmski, pozorišni reditelj, producent, scenarista, svoj najveći uspjeh je ostvario 2005. godine kada je osvojio nagradu BAFTA za dokumentarni film “Kako smo se igrali” u kojem je dao svoje viđenje početka rata u BiH.