BiH
154

Arijana Saračević-Helać: "Znam šta je ofsajd" je priča o dobrim djelima sportista

FENA
Javno prikazivanje dokumentarnog filma “Znam šta je ofsajd” bit će održano 2. aprila u Bosanskom kulturnom centru u organizaciji Udruženja BH novinari i suorganizaciji BKC-a.
Dokumentarni film Arijane Saračević-Helać i Darka Špera “Znam šta je ofsajd” je dio serijala filmova “Živjeti zajedno” posvećenog građanskoj hrabrosti pojedinaca i pozitivnim pričama iz proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Goran Čengić, sportist i veliki čovjek, nekadašnji rukometni reprezentativac SFRJ i dugogodišnji igrač Bosne i Crvene zvezde, sredinom 1992. godine, stradao je u sarajevskoj Grbavici kada je pokušao spasiti komšiju, doktora Husniju Ćerimagića. Kao i Čengić i drugi vrsni sportisti suprotstavljali su se ratnom ludilu.

Ovaj film je priča o herojskim djelima sportista - Gorana Čengića, Mirze Delibašića, Krešimira Ćosića i Dejana Bodiroge.

"Kada smo birali teme, nekako se osjetila potreba da se kroz jednu od priča, provuče opsada Sarajeva. Mnogo je dobrih ljudi u našem gradu izgubilo život, spašavajući svoje sugrađane, ali jedan od najpoznatijih je Goran Čengić. Inače, s Goranovom mamom, divnom gospođom Natašom sam prijateljica što mi je bio i dodatni motiv. S druge strane, moji prijatelji sportisti, Mirza kojeg sam svakodnevno viđala tokom opsade, Vjećo Tolj... su zaista održavali građanski duh u opkoljenom gradu. Istražujući priču, došli smo i do regije i tako se uvjerili u velika djela Dragana Kapičića, Bogdana Tanjevića, Dejana Bodiroge. Film smo snimali u vrijeme historijskog nastupa naše nogometne reprezentacije u Brazilu i cjelokupnu atmosferu je kao dio priče, zabilježio srbijanski dio ekipe. Ono što je meni jako važno, a poklopilo se to da se film premijerno u BiH prikazuje u danima kada obilježavamo godišnjicu opsade Sarajeva i sjećanje na 11.541 ubijenog Sarajliju. Priča je zaista velika i nije je bilo lako napraviti, ostaviti je, s obzirom na temu, toplom.Mnogo sam sretna što sam dio ovog projekta", kazala je Saračević-Helać.

Dokumentarni filmovi realizovani su u saradnji Udruženja BH novinari i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i u koprodukciji s Radio-televizijom Vojvodine, a pod pokroviteljstvom EU medijskog fonda. Projekciji filma će prisustvovati autori filma i predstavnici dvaju udruženja, a nakon filma planirana je debata.

Ulaz na projekciju filma je besplatan.

FTV će film "Znam šta je ofsajd" prikazati 9. aprila.