Preveden na tri jezika
0

Film "Srebrenica 360°” od ponedjeljka se prikazuje u Beču

Sarajevo-x.com
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Haris Hrle i članovi diplomatskog kora iz BiH prisustvovat će danas projekciji dokumentarnog filma "Srebrenica 360°”, austrijsko-švicarskih rediteljica Renate Metzger-Breitenfellner i Conny Kipfer.

Projekcija će biti održana u jednoj od najstarijih kino sala na svijetu - bečkom Breitenseer Lichtsu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Film je preveden na njemački, engleski i bosanski jezik, a u periodu od 17. maja do 20. juna gledaoci će imati priliku vidjeti umjetničko-dokumentarni pristup srebreničkoj stvarnosti, posljedice koje preživjeli osjećaju u vremenu u kome nema njihovih najbližih, uz stalno preispitivanje i suočavanje s dubinom počinjenog zločina.

Značajan broj projekcija ovog dokumentarnog filma bit će zatvorenog karaktera i namijenjen je osnovnim i srednjim školama širom Austrije.

U povodu premijere filma u Beču ambasador Haris Hrle primio je u Ambasadi Bosne i Hercegovine rediteljicu Renate Metzger-Breitenfellner, koja je istaknula da “Srebrenica 360°” nije film o ljudima, već sa ljudima iz Srebrenice.

Naglasila je da film govori o pokušaju organiziranja života srebreničkih žena koje su ostale bez svojih muževa, sinova, braće i očeva, 15 godina nakon tragedije u Srebrenici.