Beč
0

Počelo prikazivanje filma "Srebrenica 360°" rediteljica Metzger i Kipfer

FENA
U jednoj od najstarijih kinosala na svijetu - bečkom Breitenseer Lichtsu, počelo je prikazivanje dokumentarnog filma "Srebrenica 360°" austrijsko-švicarskih rediteljica Renate Metzger-Breitenfellner i Conny Kipfer.

"Film traje 55 minuta, preveden je na njemački, engleski i bosanski jezik, a od 17. maja do 20. juna gledaoci će imati priliku vidjeti umjetničko-dokumentarni pristup srebreničkoj stvarnosti, posljedice koje preživjeli osjećaju u vremenu u kome nema njihovih najbližih, uz stalno preispitivanje i suočavanje s dubinom počinjenog zločina", saopćio je Centar savremenih inicijativa Austrije.

Povodom početka prikazivanja filma ambasador Haris Hrle primio je u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Austriji rediteljicu Renate Metzger-Breitenfellner.

Značajan broj projekcija tog dokumentarnog filma bit će namijenjen osnovnim i srednjim školama širom Austrije, a autorica ističe da će pokušati organizirati učeničke ekskurzije iz Austrije i Švicarske istočnoj Bosni i Srebrenici.

Sinoćnjoj projekciji filma "Srebrenica 360°", osim rediteljice Renate Metzger, prisustvovali su i ambasador Haris Hrle s članovima bh. diplomatske misije u Republici Austriji.

Dokumentarac "Srebrenica 360°" premijerno će biti prikazan u Linzu u četvrtak, 24. juna. Organizator premijere je Centar savremenih inicijativa Austrije (CSI) u saradnji s udruženjima "Volkshilfe", "Migrare" i Društvom bosanskohercegovačkih pisaca u Gornjoj Austriji.

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. juna, bit će upriličeno prikazivanje filma za školsku djecu u kinu "Moviemento" u Linzu.