|

Filipović pozvao Skaku da se fotografiše s dozvolom za izgradnju Vidikovca na Trebeviću

Filipović pozvao Skaku da se fotografiše s dozvolom za izgradnju Vidikovca na Trebeviću
111
Klix.ba
14.6.2019. u 13:26
107
komentara
111

dijeljenja
Filipović pozvao Skaku da se fotografiše s dozvolom za izgradnju Vidikovca na Trebeviću
Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Damir Filipović pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da se, kao što se fotografisao pored idejnog rješenja, fotografiše pored dozvole za građenje Vidikovca na Trebeviću
"Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole. Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikanstva", istakao je Filipović, saopćeno je iz SDP-a.

Navodi da, ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdi da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti sa aktima koji su proizašli na osnovu ovog Zakona.

Odluka o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji:

(1) Do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom.

(2) Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja dalje degradaci prostora, a na osnovu podataka nekon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o ćemu Nosilac izrade Plana daje stručno mišljenje.

"S obzirom na to da nije donesena ni prostorna osnova za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje. Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju Vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu sa članom 79. Zakona o prostornom uređenju KS, te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije", navodi ministar Filipović, stoji u saopćenju SDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...