Doživotni zatvor
104

Fikret Grabovica: Mladić je unesrećio i svoj narod, a i obrukao ga

Klix.ba
Fikret Grabovica
Fikret Grabovica
Ne postoji ta kazna koju Ratko Mladić zaslužuje, međutim, možemo biti djelimično zadovoljni ovom presudom, rekao je nakon izricanja presude doživotnog zatvora zločincu koji je predvodio Vojsku Republike Srpske Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

On je u izjavi za Al Jazeeru Balkans rekao da je vrlo važno što je Mladić dobio kaznu doživotnog zatvora i da je dokazan udruženi zločinački poduhvat.

"Ono čime sam ja posebno zadovoljan je što je potvrđena optužnica za teroriziranje i snajperisanje civilnog stanovništva Sarajeva, zbog čega je ubijeno 1.600 djece", kazao je Grabovica.

Mladića je okarakterisao kao jednog od najodgovornijih za ubijanje desetina hiljada civila širom BiH.

"On je unesrećio hiljade porodica, unesrećio je i svoj narod i obrukao ga. Više puta je pokazao da nije heroj, već kukavica, jer da nije kukavica on ne bi 15 godina izbjegavao pravdu, već bi se pojavio kada su ga tražili. Danas je isto to potvrdio. Nije bio u stanju saslušati presudu, pokušao je izmanipulisati sudsko vijeće, ali oni na to nisu nasjeli i presuda je do kraja izrečena".

Na pitanje mogu li presude Haškog tribunala na bilo koji način doprinijeti olakšanju, odgovorio je da on kao roditelj ubijenog djeteta samo misli o budućnosti.

"Nama je važnije koliko će od toga biti koristi u budućnosti, zbog budućih generacija, da li će to utjecati da zločinci u historiju odu kao zločinci, a ne da se veličaju kao heroji, da se među mladima otvori dijalog, da oni shvate šta se zbilo i ko je odgovoran i da se stvari ne guraju pod tepih, već da se iskreno govori, a krivci bar budu deklarisani, da se zna ko su oni. To bi stvorilo klimu za dijalog i građenje bolje i ljepše budućnosti", poručio je Grabovica koji je bio među žrtvama i porodicama žrtava koje su pratile izricanje presude u Haškom tribunalu.