Poslao poruku iz zatvora
0

Fikret Abdić se nada rođendanu na slobodi

SRNA
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Privrednik i političar iz Velike Kladuše Fikret Abdić, koji se nalazi u zatvoru u Puli, gdje izdržava 15-godišnju kaznu zbog ratnog zločina u zapadnoj BiH, pozvao je danas svoje sugrađane i pristalice da ne dolaze u ovaj grad 29. septembra, kada obilježava svoj 72. rođendan, jer će ga možda dočekati na slobodi.

"Sve ove godine mnogo mi je značio vaš dolazak i davao mi dodatni podsticaj da izdržim kaznu, koju su mi odredili na politički montiranom procesu u Karlovcu", navodi se u Abdićevoj poruci iz zatvora.

On je poručio da sredstva koja su planirali da potroše do Pule i nazad, sačuvaju za vlastite potrebe ili da ih kasnije ulože u projekt obnove "Agrokomerca".

"Kriza, koju svi mi proživljavamo, toliko je duboka i teška da treba racionalno raspolagati svakom markom i pametno je utrošiti. Prema nekim neslužbenim informacijama, Komisija koje odlučuje o molbi za mojim prijevremenim puštanjem na slobodu, trebalo bi da zasjeda nekoliko dana prije mog rođendana. Ukoliko su to valjane informacije, moglo bi se dogoditi da ovaj rođendan dočekam na slobodi, pa je i to jedan od razloga zašto vas molim da ne dolazite organizovano u Pulu", navodi Fikret Abdić u poruci iz zatvora.

Komisija o prijevremenom puptanju na slobodu suda u Puli će u ponedjeljak, 26. septembra odlučivati o zahtjevu Abdićeve porodice da se on pusti na uslovnu slobodu.

Predsjednika Demokratske narodne zajednice Rifat Dolić rekao je  da su uslovnu slobodu zatražili Abdićeva supruga i njihovo četvoro dece, u junu, pošto je izdržao dvije trećine kazne.

U obrazloženju zahtjeva oni su naveli da će Abdić uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih problema i da je njegovo vladanje tokom izdržavanja kazne bilo uzorno.
Dolić je potvrdio da na Abdićev zahtjev ove godine neće biti organizovanog okupljanja njegovih pristalica ispred pulskog zatvora na rođendan 29. septembra, kao što je to bilo prethodnih godina.

Županijski sud u Karlovcu osudio je 2002. Fikreta Abdića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini od 1993. do 1995. godine. Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine kaznu smanjio na 15 godina zatvora.