Fikret Abdić je oronuli starac, mit o velikom Babi će sada nestati

S
Piše: E. Gorinjac/Sarajevo-x.com
9.3.2012. u 13:58
0
158
Fikret Abdić je oronuli starac, mit o velikom Babi će sada nestati
0
Fikret Abdić je oronuli starac, mit o velikom Babi će sada nestati Fikret Abdić nakon izlaska iz zatvora u Puli (Foto: Dijana Marić/24sata)
Izlazak Fikreta Abdića iz zatvora neće donijeti nikakve promjene u političkom životu Unsko-sanskog kantona, saglasni su lideri dviju vodećih stranaka u tom kantonu, Hamdija Lipovača, premijer i predsjednik SDP-a u tehničkom mandatu i Esad Bašagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.
"Vlada Unsko-sanskog kantona je kompaktna i cjelovita i uživa podršku parlamentarne većine u Skupštini. Spremni smo na sve izazove, kako političke, socijalne, ekonomske, tako i društvene. Kada je u pitanju izlazak Fikreta Abdića na uvjetnu slobodu, morao je doći i taj dan, jer svaki kažnjenik izdrži svoju kaznu i bude pušten na slobodu. Za nas su prioriteti utvrđeni u jačanju privrede, poljoprivrede, ekonomije...On uopće nije na bilo kakvoj listi naših prioriteta, za njega bi se morao naći neki novi list papira", rekao je Lipovača za Sarajevo-x.com.

Poznato je da Demokratska narodna zajednica, stranka Fikreta Abdića, uvijek dobije najveći broj glasova u Velikoj Kladuši, Abdićevom rodnom gradu, ali i to bi se čak moglo promijeniti.

"Mit o izlasku velikog Babe i vraćanju '80-ih godina za kojima većina naših sugrađana i dan danas ekonomski žali, će ustvari biti pražnjenje jednog velikog napuhanog balona o Abdiću kao 'spasiocu'", kaže Lipovača te dodaje da Abdiću i njegove godine predstavljaju ograničenje u velikim poduhvatima kojima se nadaju njegove pristalice. "Abdić može biti samo savjetnik u porodičnoj firmi", kaže premijer USK.

Slično misli i Bašagić, predsjednik KO SDA Unsko-sanskog kantona. On smatra da se Abdić, uprkos pompeznim najavama, nikada neće ni vratiti u Veliku Kladušu.

"Abdić je već senilni starac, oronuli ratni zločinac, odležao je svoju kaznu po hrvatskim zakonima, a mi ovdje idemo dalje, živimo svoj život i ne obaziremo se na njega. Nema ovdje nikakvih velikih tenzija, a mi u SDA ne pridajemo veliku pažnju njegovom izlasku iz zatvora. Jedan manji broj građana USK, uglavnom iz Kladuše, je organizirao doček pred pulskim zatvorom, ali većina ljudi živi svoje živote i ne obazire se na to", rekao je Bašagić za Sarajevo-x.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (158)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: