BiH
1

FHP: Spriječiti promociju knjige "Srebrenička podvala"

FENA
Još je samo jedan dan ostao do najavljene promocije knjige "Srebrenička podvala" autora Ratka Škrbića tako sumnjamo da ćemo uspjeti nešto uraditi, ali to nikako ne umanjuje našu osudu, izjavila je za Agenciju FENA pravna savjetnica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Milica Kostić.

"U beogradskim novinama PRAVDA, izašla je najava promocije knjige penzionisanog pukovnika Vojske Srbije Ratka Škrbića 'Srebrenička podvala'. a nije bilo prethodnih informacija sadržnih u toj najavi osim da se radi o negiranju genocida, te da je on “navodno” izučio neka "silna" dokumenta Tužilaštva Haškog tribunala i da je on iz toga donio neke zaključke", rekla je Kostić.

Osim što Fond za humanitarno pravo osuđuje ustupanje prostorija Vojske Srbije tj. uopće državnih institucija za promociju takve knjige, Fond dodatno smatra da ta podrška ovom autoru koji je već diskreditiran od Haškog tibunala kao nepoznavalac situacije u Srebrenici kome je čitava metodologija istraživanja pala pred Sudom, samo pojačava osudu Fonda.

Knjiga "Srebrenička podvala“ negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije, zbog čega Fond za humanitarno pravo zahtijeva od ministra odbrane Nebojše Rodića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da onemoguće održavanje ovog skupa u prostorijama državnih institucija i da na taj način pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze.